Lisansüstü öğrencilerinin kariyer planlamalarına etki eden faktörler: Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü öğrencileri üzerine bir araştırma
Factors effecting the graduate students career planning; a research on students of Süleyman Demirel University Institute of Social Sciences
- Tez No: 321772
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN ADIGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kariyer, kariyer planlama, kariyer çapaları, kariyer planlamasına etki eden faktörler, Career, career planning, career anchors, factors of career planning
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
İnsan ve insana ait değerlerin öneminin, gelişen teknoloji ve küresel rekabet paralelinde giderek artan bir ivme kazanması, örgütleri bu alandaki faaliyetlerin arttırılmasına yönelik çaba içerisine sürüklemektedir. Nitelikli insan kaynağına sahip örgütlerin sürdürülebilir rekabet avantajı elde edecekleri söylenebilmektedir.İnsanın bilgi üretme, paylaşma ve pazarlama sürecinde etkin bir rol üstlenmesi sahip olduğu yetkinliklerinin geliştirilmesi açısından önemlidir. Söz konusu yetkinliklerin geliştirilmesi ve ona bir yol haritasının çizilmesi kariyer planlama çalışmaları ile mümkün olmaktadır. Kariyer planlama ile birey sahip olduğu yetenek ve beceriler doğrultusunda özellikle yapacağı ya da yapmakta olduğu işe ilişkin kendini nerede görmek istediğini resmedebilmektedir. Burada sadece kişinin sahip olduğu yetenek ve becerilerden bahsetmek mümkün değildir. Aksine resmedilen tabloda; bireyin yaşı, cinsiyeti, sahip olduğu aile ve arkadaş çevresi ve bunun paralelinde içinde bulunduğu ortamın sosyo-kültürel yapısı, ekonomik faktörler gibi birçok etmen yer almaktadır.Bu çalışmada, lisansüstü öğrencilerinin kariyer planlamasına etki eden faktörlerin incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmada öncelikle; kariyer, kariyer planlaması ve kariyer planlamasına etki eden faktörler mevcut literatürden yararlanılarak açıklanmaktadır. Araştırma bölümünde ise; hangi etmenlerin hangi düzeyde öğrencilerin kariyer planlarına etki ettiği, anket yöntemi kullanılarak elde edilecek nicel veriler analiz edilerek tespit edilecektir.
Özet (Çeviri)
Increasing the importance of human and human values in parallel with technology and global competition, encourage the organizations? efforts to increase activities about human. It is said that the organizations with qualified human resources will have sustainable competitive advantage.It is important for developing competencies of human who is taking an active role in the knowledge creation, sharing and marketing process. The development of competencies and drawing a road map for human is possible with career planning activities. With career planning, human according to his/her talents and abilities can draw a picture where he/she want to see himself/herself about the job. Here, it is not possible to mention just human?s talent and skills. In contrast, in depicted picture, there are many factors such as age, gender, family and friends, socio-cultural structure of environment and economic factors.In this study, researching factors that affect master students? career planning is aimed. In the study firstly, career, career planning and factors which are affecting the career planning are explained according to the current literature. In research chapter, which factors in which level affect the students? career planning are determined by analyzing quantitative data that gain with survey method.