Maddenin halleri ve ısı ünitesinin bilimsel tartışma (argümantasyon) modeli ile öğretiminin öğrenci başarısına ve anlama düzeylerine etkisi
The effects of argumentation model on students achievement and understanding level on the unit of states of matter and heat
  1. Tez No: 321927
  2. Yazar: SEDA OKUMUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SUAT ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilimsel Tartışma, Maddenin Halleri, Isı, Anlama Düzeyi, Başarı, Argumentation, States of Matter, Heat, Understanding Level, Achievement
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 240
Özet
Bu çalışmada ?Maddenin Halleri ve Isı? ünitesinin bilimsel tartışma (argümantasyon) modeli ile öğretiminin ilköğretim 8.sınıf öğrencilerinin başarıları, anlama düzeyleri ve bilimsel tartışma becerileri üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Yarı deneysel yöntem kullanılarak yürütülen araştırmanın örneklemini Erzurum il merkezindeki bir ilköğretim okulunda sekizinci sınıta öğrenim gören iki farklı şubeden toplam 40 öğrenci oluşturmaktadır. Rastgele olarak bu iki şubeden biri deney, diğeri ise kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Deney grubunda ?Maddenin Halleri ve Isı? ünitesi bilimsel tartışma modeline dayalı çeşitli etkinliklerle işlenirken, kontrol grubuna herhangi bir müdahalede bulunulmamıştır. Veri toplama aracı olarak Maddenin Halleri ve Isı Ünitesi Başarı Testi (MHIÜBT), Maddenin Halleri ve Isı Ünitesi Kavram Testi (MHIÜKT), gözlemler ve yarı yapılandırılmış mülakatlar kullanılmıştır. Başarı testi ön ve son test olarak hem deney hem de kontrol gruplarına uygulanmıştır. Kavram testi ise uygulamalar sonunda her iki gruba da uygulanmıştır. Öğrencilerin tartışma becerilerindeki gelişimi belirlemek amacıyla deney grubunda tüm öğretim süreci boyunca gözlemler yürütülmüştür. Ayrıca öğretim sonrasında deney grubu öğrencileriyle yürütülen yarı yapılandırılmış mülakatlarla onların bilimsel tartışma modelinin kullanıldığı öğretim süreci hakkındaki görüşleri alınmıştır. Araştırma bulgularına göre başarı açısından deney grubu ile kontrol grubu arasında deney grubu lehine anlamlı bir fark olduğu ortaya çıkmıştır. Bilimsel tartışma modelinin öğrencilerin üniteye yönelik başarılarına etkisinin yanı sıra kavramları anlama düzeylerine de olumlu etkisi olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca süreç içerisinde öğrencilerin tartışma becerilerinin de geliştiği gözlenmiştir. Çalışmanın sonunda elde edilen bulgular ve sonuçlar dikkate alınarak bir takım önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to invastigate the effects of argumentation model on eight grade primary school students? achievement, understanding level and argumentation skills on the unit of ?States of Matter and Heat?. Semi-experimental design was used in this study. The sample was comprised of totally 40 eight grade students from two different classes in a primary school located in the city the center of Erzurum. The classes chosen from the school were randomly determined as experimental and control groups. While experimental group were thought with teaching/learning activities based on argumentation model, no intervention was made in the control group. An achievement test of the Unit of ?States of Matter and Heat?, a concept test of the Unit of ?States of Matter and Heat?, observations and semi-structured interviews were used as data collection tools. Achievement test was implemented to both experimental and control groups as pre- and post-tests. The concept test was implemented to the both groups at the end of the instruction as post-tests. Observations were conducted with experimental group students to determine the improvement in their argumentation skills through the instruction based on argumentation model. In addition, semi- structured interviews were conducted with experimental group students to determine their wievs about the instruction based on argumentation model. Results showed that instruction based on argumentation model was not only successful in improving students? achievement on the unit but also in providing students to have more scientific conceptions. In addition, it was determined that experimental group students? argumentation levels were increased by means of the instruction based on argumentation model. Regarding the findings and results of the study, some suggestions were made at the end of the study.