Gastronomi turizmi ve Türkiye'yi ziyaret eden yabancı turistlerin gastronomi deneyimlerinin değerlendirilmesi
Gastronomy tourism and an evaluation of gastronomy experiences of the foreign tourists visited Turkey
- Tez No: 322350
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL BİRDİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Gastronomi, Gastronomi Turizmi, Türk Mutfağı, Yabancı Turist, Gastronomy, Gastronomy Tourism, Turkish Cuisine, Foreign Tourists
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Türkiye'yi ziyaret eden yabancı turistlerin gastronomi deneyimleri ve bu deneyimlerden hareketle Türk mutfağı hakkında bazı sonuçlar elde etmek ve gastronomi turizminin gelişimi için fikirler oluşturmayı amaçlayan bu araştırmada Türkiye'nin herhangi bir yurt içi destinasyonunu ziyaret edip İstanbul Uluslararası Atatürk Havalimanından dönen 293 yabancı turiste anket uygulanmıştır. Yabancı turistlere uygulandığından İngilizce olarak hazırlanan ankette, katılımcıların demografik özelliklerine, ziyaret ettikleri yiyecek içecek işletmelerinin atmosfer (ortam) ve personel özelliklerine, Türkiye'de bulunmalarına, yemek tercihlerine ve beğenilerine ilişkin sorular bulunmaktadır. Verilerin analizinde aritmetik ortalama, medyan, standart sapma gibi tanımlayıcı istatistik yöntemler ve t-testi, ANOVA tekniklerine başvurulmuş, veriler sosyal bilimler için geliştirilmiş bir istatistik paket programına aktarılarak analiz edilmiştir. Yapılan analiz sonucunda yabancı turistlerin, Türkiye'yi tercih etme sebepleri arasında Türk mutfağına özgü yemekleri tatma sebebinin üçüncü sırada olduğu, Türk yiyeceklerini ve mutfağını beğenilerinin cinsiyete, eğitim düzeyine, medeni duruma, çocuk sahibi olma durumuna ve mesleğe göre farklılık göstermediği ancak yaşa, uyruğa ve ikamet edilen ülkeye göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Araştırmaya katılan yabancı turistlerin Türkiye'deki gastronomi tecrübesine yönelik tatmin düzeyinin, cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, çocuk sahibi olma, devamlı ikamet edilen ülke ve mesleğe göre anlamlı bir fark göstermediği medeni durum, çocuk sahibi olma durumu ve uyruğa göre anlamlı bir fark gösterdiği bulunmuştur. Ayrıca yabancı turistlerin gastronomi deneyimleri sürecinde yiyecek içecek işletmeleri ve personelin özelliklerine yönelik en çok, personelin misafiri işletmeye girerken karşılanması ve çıkarken uğurlanması, yiyecek-içeceklerin tazeliği ve yiyecek-içeceklerin lezzeti özelliklerinden tatmin oldukları tespit edilmiştir. Anketi cevaplayan yabancı turistlerin çok önemli bir kısmı (% 93,2'i) ikamet ettikleri ülkeye döndüklerinde tanıdıklarına Türk gastronomisine ilişkin bilgi vereceğini belirtmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to gets results about foreign tourists who visited Turkey and have gastronomic experiences about Turkish cuisine and action from these experiences to generate ideas for the development of gastronomic tourism. In that respect, the study was conducted with 293 foreign tourists who had just visited a destination in Turkey and leaving at Istanbul International Airport. The survey was prepared in English as it was designed to conduct with foreign tourists. The participants were asked to answer questions about their experiences on the food and beverage companies which they had their gastronomic experiences and also their opinions on the atmosphere, environment, personnel characteristics, food types and tastes. Data gathered is analyzed via Statistical Package Program for Social Sciences and for descriptive statistics mean, median, mode and standard deviation is applied. Independent samples T-Test and one-way ANOVA analysis were used to determine for other explanations. The results have shown that tasting Turkish cuisine became the third reason among the other reasons to visit Turkey, also the results show that the satisfaction with Turkish cuisine and Turkish food did not differ according to gender, education level, and marital statue or being a parent, however, it showed a difference for age groups, nationality and permanent residence country. Satisfaction level for the gastronomic experience of foreign tourists in Turkey participated in the research; constantly show statistically significance according to marital statue, having a child and nationality whereas, gender, age, education level, country of residence and occupation did not make a significance difference. Most of the respondents of the survey (93.2%) stated that they would give information on the Turkish gastronomy to their friends and families when they return to their country.