Denizli ilinde Cumhuriyet Dönemi çağdaş Türk resim sanatının gelişimine ilişkin belgeler ve uzman görüşleri (1950-2010)
Expert views and documents in the context of developing contemporary pictorial art in the era of Republic in the Denizli province (1950-2010)
  1. Tez No: 322442
  2. Yazar: BETÜL SAVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADİR PEKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Türk resim sanatı, Denizli, sanat, sanatçılar, sergiler, Turkish Pictorial Art, Denizli, Art, Artists, Exhibitions
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu araştırmada, Denizli İlinde 1950 sonrası Çağdaş Türk Resim Sanatına İlişkin gelişmelerin ne düzeyde olduğunu tespit etmek amaçlanmıştır. Denizli İlinde yaşayan sanatçılar, akademisyenler, sanat yazarları, sanat eğitimi veren kurumlar, özel atölyeler ve Denizli İlindeki bu gelişmeleri destekleyen belgeler araştırılmıştır. Açılmış olan resim sergileri, istatiksel bilgiler doğrultusunda incelenmiştir.Araştırma, mevcut durumu betimlemeyi amaçlayan tarama modelli bir çalışmadır. Görüşme ve belge incelemek olmak üzere, iki temel nitel yöntem kullanılmış, veri çeşitliliğini artırmak için belge inceleme yapılmıştır. Araştırmalar doğrultusunda, Denizli'deki 1950-2010 yılları arası Cumhuriyet dönemi çağdaş Türk resim sanatı etkinlikleri, seçilen uzman kişilerin görüşleri doğrultusunda incelenmiştir. Bu süreçte ses kaydı ve not tutma tekniklerinden yararlanılmıştır. Kişi ve kurumlardaki mevcut bilgiler toplanarak araştırmaya dahil edilmiş, Denizli İlindeki resim sanatının gelişim düzeyi belgelerle değerlendirilip sonuç çıkarılmıştır.Araştırmanın genel amacı, Denizli İlindeki çağdaş resim sanatının gelişimi hakkında durum tespiti yapmaktır. Bunun için, kentte yaşayan sanatçıların, sanat eğitimcilerinin, akademisyenlerin görüşlerini derlemek, Denizli'de geçmişte yapılmış sanat etkinlikleriyle ilgili belgeleri incelemek, sanat ortamlarını (sergi salonu-atölye-eğitim kurumu) incelemek ve sonuç olarak bulgular doğrultusunda değerlendirme yapmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine at which level are the improvements of Contemporary Turkish Pictorial Art after 1950 in Denizli Province. İn the study interviewed living artists, academicians, authors of art, institutions of art, special worksops and documents which support these improvements in Denizli were researched. Art exhibitions were examined in the context of statistical data.This research is based on scan model which aim to describe the existing situation. In the study two basic qualitativ methods are used which are the examination of interviews and documents and reviewed documents to enrich the variety of data. According to research it is interviewed with chosen experts and analyzed sound records about activities of Contemporary Turkish Pictorial Art in Republic era between 1950-2010 years in Denizli. The existing data included which were collected from these people and institutions, the level of improvements of pictorial art in Denizli was evalvated with documents.The general aim to research is to indicate the existing status about developments of Contemporary Pictorial Art in Denizli. Therefore, it is aimed to compile the views of living artists in the city, art educators, academicians, to examine the documents about art activities made in the past in Denizli and art places (exhibition rooms, workshop, educational institutions), and eventually to make an evaluation in the context of data.