Elmalı ve yöresi ağızları
Dialects of Elmalı and region
  1. Tez No: 322457
  2. Yazar: ESRA KULLE ÇOBAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGUT TOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Derleme, Yöresel sözcükler, Sesler, Ses olayları, Sözcük türleri, compilation, local words, sounds, sound events, word types
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 483
Özet
Elmalı ve Yöresi Ağızları isimli çalışmamızda Antalya ili Elmalı ilçesi sınırları içerisinde yer alan iki belde ve 28 köyün ağız özellikleri incelenmiştir. İnceleme sahamızda derlenen malzeme çözümlendi. Çözümlenen metinler, Türk Dil Kurumu tarafından geliştirilen Ağız Çalışmaları Çevriyazı İşaretleri ile, Times Turkish Transcription yazı tipinde bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Tez, giriş, inceleme, sonuç, metinler ve sözlük bölümünden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, araştırmanın kapsamı ve metodu belirtildikten sonra, inceleme bölgemizin fiziki coğrafyası, sosyal yapısı, tarihi ve etnik yapısı hakkında bilgi verilmiştir. İnceleme bölümünde yer alan ses bilgisi, ünlü ve ünsüz seslerin incelendiği iki alt bölümden oluşmuştur. Bu alt bölümlerde sesler ve ses olayları incelenmiştir. Şekil bilgisi bölümünde, isimler, zamirler, sıfatlar, zarflar, edatlar ve fiiller ele alınmıştır. İnceleme bölümünde ele alınan konular, metinlerdeki kullanım örnekleriyle birlikte verilmiştir. Sonuç bölümünde, Elmalı ve yöresi ağızlarının belirlenen önemli ses ve Şekil bilgisi özellikleri değerlendirilmiştir. Metinler bölümünde, sınırlarını belirttiğimiz bölgedeki 30 ayrı yerleşim biriminden derlediğimiz 84 metin verilmiştir. Sözlük bölümünde, metinlerde geçen yöresel söyleyiş özelliklerine sahip bazı kelimelerle, Türkçe Sözlük?te yer almayan yöresel kelimeler alfabetik olarak verilmiş ve açıklamaları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, titled as ? Dialects of Elmalı and Local? the characteristic of dialects of 2 municipalities and 28 villages of Elmalı which is located in Antalya have been examined. In this analysis the datas heve been decated. These decoded texts have rewritten by means of Dialect Studies Translation Signs which were developed by Turkish Language Instituon, and Times Turkish Transcription writing type has been used. This dissertation includes introduction, analysis, conclusion and texts. In Introduction part, after exposing the scope and the method, the study provides information about physical geography, social structure, historical and ethnic structure of the region. Phonology, which takes place in analysis part, has been divided two sub-groups in which vowels and consonants are analysed. In these sub-groups sound and sound relations have been examined. And also nouns, pronouns, adverbs, adjectives, prepositions and terms have been examined in terms of Morphology. Subjects studied in analysis part have been given with their contextual examples. In conclusion part, important phonological and morphological characteristics of Dialects of Elmalı and Local have been evaluated. Texts section, the boundaries mentioned in the text region 84 is culled from 30 different residential units. In glossary part, some words having regional speech characteristics and regional words not existing in Turkish Dictionary have been explained in alphabetical order.