Mekatronik bir sistemin modellenmesi, benzetimi, gerçeklenmesi ve gerçek zamanlı denetimi
Modeling, simulation, implementation of a mechatronic system and its real-time control
  1. Tez No: 322497
  2. Yazar: AHMET DEMİRKESEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Makine Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Mechanical Engineering, Mechatronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Makine ile görme, görüntü tabanlı görsel servolar, gömülü denetleyiciler, hızlı denetim prototipleme, gerçek-zamanlı sınamalar, model-tabanlı tasarım2012, xiv + 128 sayfa, Machine vision, image-based visual servo, embedded controllers, rapid control prototyping, real-time testing, model-based design2012, xiv + 128 pages
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu tez çalışmasında, model-tabanlı tasarım ile mekatronik sistem tasarımı süreçlerini kapsayan örnek bir mekatronik sistem geliştirilmiştir.?Nesne Takip Sistemi? olarak isimlendirilen bu sistem, belirli bir renge sahip bir nesneyi görme alanı içerisinde algılayabilen, kameranın açısal hareketini denetleyerek nesneyi görüntü içerisinde merkezleyen bir servo sistemdir.Model-tabanlı tasarımın, denetim sistemlerinin tasarımına sağladığı kolaylıklardan faydalanarak, bu sistem için kararlı gömülü algoritmalar geliştirilmiş, hem benzetim ortamında hem de deney düzeneği üzerinde gerçekleştirilmiştir. Geliştirilen sistemin nesne-takibi performansı test edilmiş ve sonuçlar tartışılmıştır. Tez çalışması sonucunda, benzer uygulamalara faydalı olabilecek sonuçlar çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a study case which covers stages of mechatronic system development with model based design was developed.In this thesis, a study case which covers stages of mechatronic system development with model based design was developed.By taking advantage of model-based design, stable embedded algorithms were developed and implemented on both simulation and test bench enviroment. A number of object tracking tests were performed and results were discussed. As a result of this study, facts that could be applicable and are useful for similar systems were presented.