Honey bee mating algorithm applied to design low noise microstrip amplifier
Bal arısı çiftleşme algoritması ile düşük gürültülü mikroşerit kuvvetlendirici tasarımı
- Tez No: 322614
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bal Arısı Çiftleşme Optimizasyonu, düşük Gürültülü Kuvvetlendirici, Mikro Şerit Hat, Optimizasyon, Uygulanabilir Tasarım Uzayı, Honey Bee Mating, Low Noise Amplifier, Microstrip, Optimization, Feasible Design Space
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Son yıllarda evrimsel ve meta heuristic algoritmalar çok yaygın bir biçimde arama ve optimizasyon sistemleri olarak, fen bilimleri, finans ve mühendislik sistemlerinde ve daha bir çok farklı alanlarda kullanılmıştır. Kullanım kolaylığı, geniş uygulanabilirlik ve global bir bakış açısı onların başarısı için birincil nedeni olarak kabul edile bilinir. Bal arası çiftleşme optimizasyonu temelde bir sürü temelli bir yaklaşım ile optimizasyon gerçekleştiriyor. Bu algoritmada ise bal arılarının çiftleşmesinden esinlenilerek Bal Arısı Çiftleşme Optimizasyonu BAÇO, yeni bir meta heuristic optimizasyon yöntemi olarak sunulmuştur [1]. Bu çalışmada bir düşük gürültülü kuvvetlendirici için transistorun uygulanabilir Tasarım Uzayı analizi ve geniş banda sahip bir uydurma devre tasarımı gerçekleştirmek için Bal Arası Çiftleşme Optimizasyonu n gerçekleştirme çalışması sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In recent years, evolutionary and meta-heuristic algorithms have been extensively used as search and optimization tools in various problem domains, including science, commerce, and engineering. Ease of use, broad applicability and global perspective may be considered as the primary reason for their success. The honey-bee mating process has been considered as a typical swarm-based approach to optimization, in which the search algorithm is inspired by the process of honey-bee mating in real life. In this work, the honey-bee mating (HBMO) algorithm is presented [1] as a new meta-heuristic optimization tool to determine design target space for a microwave amplifier subject to the potential performance of the employed transistor and design of the matching circuit for a wide-band(or ultra wide-band) Front End Low Noise Amplifier.