Hibrit enerji sistemlerinde güvenilirlik analizi
Reliability analysis in hybrid energy systems
- Tez No: 322628
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLAN İNAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Enerji, Electrical and Electronics Engineering, Energy
- Anahtar Kelimeler: Güvenilirlik, rüzgar türbini, PVpanel, dizel generatör, batarya, Reliability, wind turbine, PV panel, diesel generator, battery
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Enerji üretiminde alternatif çözümler üretmek amacıyla kullanılan hibrit enerji üretim sistemlerinin sayısı sürekli artmaktadır. Bu sistemlerde rüzgar ve güneş gibi değişken bazı enerji kaynakları kullanıldığından; sistemden elde edilen enerjinin güvenilirliğinin analiz edilmesi gerekmektedir.Bu tezde rüzgar türbini, PV panel, dizel generatör, klasik santral ve bataryadan oluşan hibrit enerji üretim sistemlerinin güvenilirlik analizi incelenmiştir. Analizde hibrit sistemin kurulacağı bölgenin rüzgar ve güneş verileri de dikkate alınmıştır.Farklı türde enerji kaynakları kullanılarak birçok hibrit sistem oluşturulmuş ve aynı zamanda bu sistemler Matlab programında oluşturulan güvenilirlik kodları ile analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The number of hybrid energy production systems which are used to create an alternative solution for energy production is constantly increasing. Since some variable energy sources, like wind and sun, are used in these systems; reliability of the energy that is supplied by the system must be analyzed.In this thesis, reliability analysis of hybrid energy production systems that consist of wind turbine, PV panel, diesel generator, classic station and battery are examined. Wind and sun datas of the zone where hybrid systems are installed,are also taken into account in the analysis.Lots of hybrid systems are created by using different kinds of energy sources and these systems are also analyzed by reliability codes that is created by Matlab program.