Hazır giyim perakendeciliği yapan bir firmada yapay sinir ağları ile satış tahmini
Sales forcasting with atrificial neural network at an apparel retailing company
  1. Tez No: 322655
  2. Yazar: PINAR SEVGİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAŞLIGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay sinir ağı, NARX, satıs tahmini, hazır giyim, Artificial neural network, NARX, sale forecasting, apparel
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
İsletmeler içinde bulunduğumuz yüzyılda pazarda ayakta kalabilmek içinkarsılasacakları sorunlar için en etkin kararları almak zorundadırlar. Çevresel etkenler,pazarda rakiplerin fazlalığı geleceğe iliskin kararlar için belirsizliği arttırmaktadır.İsletmelerin ürünlerine olan talebi önceden tahmin edebilir olmaları durumunda hempazarda iyi bir yere yerlesmelerini hem de stratejik kararlarının daha basarılı olmasınısağlayacaktır. Günümüzde hazır giyim perakendesinde satıs tahminleri için kalitatif vekantitatif yöntemler hem tek baslarına hem de hibrit yapılarak kullanılmaktadır.Sektörde trend ve sezonsallığı yoğun olarak hissedilmesi ve ürün yasam ömrünün kısaolması uzun ve orta vadeli tahminler için kalitatif, kısa vadeli tahminler için isekantitatif yöntemlerin kullanılmasını tetiklemektedir. Yapay sinir ağları ile kalitatiftalep tahmini yöntemi kullanılması doğrusal olmayan talep için daha doğru sonuççıkmasını sağlayacaktır.Bu tez çalısmasında yapay sinir ağı modeli olan NARX (nonlinear autoregressiveexogenous) ile 2011 yılı satıs tahminlerinin olusturmasında kullanılması gereken enetkin yöntem olarak belirlenmistir. Çalısmanın ilk bölümünde hazır giyimperakendeciliğinden bahsedilmistir. İkinci bölümünde Hazır giyim perakendeciliğinde satıs tahmininde kullanılacak kalitatif, kantitatif ve hibrit yöntemler ele alınmıstır.Üçüncü kısımda yapay sinir ağlarının yapısına değinilmistir. Son bölümde ise kullanılanNARX modeli ve uygulama kısmı yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In this century, businesses have to decide the best decision for resisting undercondition of market. The factor of envirement and number of the competitors areincreasing vague for taking decision. If the businesses estimate demand close to real,they can locate themselves a good position and take strategic decisions which providesuccess. At Apparel retailing, qualitative, quantative methods and hibrit of both ofthem could be used for sales forecating. Because of trend and seasonality and shortproduct life cycle for long and medium term sales forcast qualitative methods can beused, for short term sale forecast quantative methods can be used. Using salesforecast for qualitative method with neural network provides more accurate result fornonlinear demands.On this work, NARX (nonlinear autoregressive exogenous) model which is a kind ofneural network is determined the best way for 2011 sales forecasting. At the firststage, mentioned apparel retailing, at the second stage mentioned qualitative,quantative and hibit of these methods for apparel retailing sector. At the third stage, mentioned neural network structure and at the final stage, metioned NARX methodand application of this method on an apparel retailing.