Yerleşim alanlarında CORS yönteminin kadastral ölçmelerde uygulanabilirlik analizi
The analyzing of feasibility of CORS method in the cadastral measurement in residential areas
  1. Tez No: 322675
  2. Yazar: MUSTAFA ÖZGÜR SENGÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ATINÇ PIRTI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: GPS, GNSS, CORS, GNSS Ağları, Ağ-RTK, FKP, VRS, kadastral ölçmeler
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Geomatik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
GNSS uygulamalarında en son ve güncel yöntemlerinden biri olan CORS yöntemi, ülkemizde CORS ağlarının da kurulması ile birlikte önemi artmış ve günümüzde yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.Bu çalışmada açık ve açık olmayan bölgelerde daha önce tesis edilmiş 30 adet kadastral noktada statik GPS ölçümleri yapılarak IGS istasyonlarına bağlı olarak SOPAC arşiv verileri ile ölçüler değerlendirilmiştir. Böylece kadastral noktaların koordinatları güncellenmiş ve en son ITRF 2008 sürümünde güncel koordinatları elde edilmiştir. İSKİ-UKBS ağına bağlı olarak CORS yöntemiyle sanal referans istasyonu (VRS) ve alan düzeltme parametreleri (FKP) tekniği kullanılarak ölçümler yapılmıştır. Statik ölçüm sonucu elde edilen veriler ile klasik ölçme yöntemi (kutupsal ölçüm), klasik RTK ve CORS yöntemiyle elde edilen sonuçlar karşılaştırılmış ve elde edilen farklar analiz edilmiştir. Ayrıca CORS yönteminde sanal referans istasyonu (VRS) ve alan düzeltme parametreleri (FKP) teknikleri kullanılmış ve elde edilen sonuçlar karşılaştırılmış, analiz edilmiştir. Böylece CORS yönteminin yerleşim alanlarında kadastral ölçmelerde uygulanabilirlik analizi yapılmaya çalışılmıştır.Yapılan ölçümlerde, kadastral noktaların genelde klasik RTK ve CORS yöntemiyle cm mertebesinde doğruluk sağladığı görülmüştür. Ancak konumlamalarda klasik RTK ve CORS yönteminin doğruluğunu düşüren etkiler tespit edilmiştir.IGS noktalarını dayalı olarak koordinatları hesaplanan kadastral noktaların, İSKİ-UKBS ağı ile CORS yöntemiyle hesaplanan koordinatları arasındaki farklılıklar, farklı datuma dayalı olmalarından kaynaklanan ortalama mutlak bir fark ile öteleme olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
With the establishment of CORS networks in our country, applications of GNSS CORS method is one of the most recent and current which is also commonly used with increasing importance in present.Thesis work includes, the 30 units of cadastral point in the settlement area, with the static GPS measurements depending on the IGS stations was evaluated using the SOPAC archive data. In this manner the updated coordinates of the points, have been obtained in the most recent version of ITRF. Depending on the İSKİ-UKBS network, using the virtual reference station (VRS) and the area correction parameters (FKP) techniques, CORS method measurements were made. Obtained data as a result of static measurement compared with the classic measurement, RTK and CORS method and the differences have been analyzed. Moreover, VRS and FKP techniques were used in the method of CORS, obtained with the same session and difference session results have been compared and analyzed. In this way, feasibility of CORS method in the cadastral measurement have been endeavored to analyze.In the measurements stated that the majority of cadastral points are usually provided for cm with the precision positioning. However, influences of decreasing the accuracy of RTK and CORS method have been established. Absolute differences and offsets are occurred because of the coordinate system differences in these methods.