Unfolding model of voluntarily turnover in the light of A.Maslow's Hierarchy of Needs Theory at construction sector
İnşaat sektöründe gönüllü olarak işten ayrılma modelinin A.Maslow ihtiyaçlar hiyerarşisi teorisi ışığında incelenmesi
  1. Tez No: 322674
  2. Yazar: GÜLÇİN ÖZLEM ATALAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEGÜM SERTYEŞİLIŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: gönüllü olarak işten ayrılmak, motivasyon, iş tatmini, gönüllü işten ayrılma modeli, A.Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisi kuramı
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Gönüllü olarak işten ayrılmak işveren açısından zamansız ve beklenmedik olması ve çoğu zaman kalifiye personel tarafından tercih edilmesi nedeniyle ciddi bir sorundur ve kontrol altına alınması gerekir. Çalışanlar şirketin öz kaynaklarıdır ve gönüllü olarak işten ayrılmaların şirkete etkisi ayrılan personelin pozisyonu ve yeteneğine göre değişiklik gösterir. Bu anlamda Lee, Mitchell vd. tarafından oluşturulan ve 1999 yılında son şekli verilen gönüllü olarak işten ayrılma modeli pekçok araştırmacı tarafından kullanılan ve geliştirilen önemli bir modeldir. Bu modelde gönüllü olarak işten ayrılmak birbirini takip eden pek çok aşamadan oluşan bir süreç olarak ele alınmıştır. Böylece sürece doğru aşamada müdahale etmek çalışanların elde tutulması açısından oldukça önemlidir. Bu durum şirketlerin rakiplerinin bir adım önüne geçebilmelerine olanak sağlar.Etkili yönetim çalışanlarını motive edebilmesi ve sorumluluk verebilmesi, yöneticiler ve şirket açısındal oldukça fayda sağlayan bir durumdur. Etkili motivasyon ile çalışanların performansını artırmak, yöneticilerin hedeflerine ulaşmasını sağlar. Motivasyonel faktörler çalışanların iş tatminini ve buna bağlı olarak şirket aidiyet duygusunu pekiştirir.Burada ulaşmaya çalıştığımız sonuç `eğer iş tatmini ile motivasyon arasında ve iş tatmini ile işten gönüllü ayrılma modeli arasında doğrudan bir ilişki söz konusu ise; motivasyon ve gönüllü işten ayrılma modeli arasında da doğrudan bir ilişki söz konusu olmalıdır' tezini test etmektir.
Özet (Çeviri)
Voluntarily turnover is a big challenge for the employers and should be controlled due to the fact of being unexpected, untimely and most of the time the way chosen by skilled workers. Employees are the main assets for companies and effects of the employee turnover on the companies change according to the employee?s position and qualification. Unfolding model of voluntarily turnover developed by Lee and Mitchell et al. and improved more at 1999 is a really important model and used and developed by many researchers. To understand the turnover as a process having different kind of steps following one another is the base point for unfolding turnover model. So to intervene in the true step is highly important for employee retention. People want to work on companies understand and rating them. This provides for the company being one jump ahead of his competitors.Effective management should be able to motivate and delegate, which yields several benefits for managers and the entire organization. Enhancing employee performance through effective motivation allows managers to achieve goals. Motivational factors directly relates to the satisfaction and so job embededness of the employees.One of the famous motivational theories is the A.Maslow?s theory of human motivation and his hiyerarchy of needs. Maslow attracted the attentions of the researchers and employers by showing the direct relation between human motivation and job satisfaction.The result that we want to reach is that `if there is a direct relation between motivation and job satisfaction, and also between unfolding model and job satisfaction; there should be a relation between motivation and unfolding turnover model.