Balıkesir ili Balya ilçesinde süt sığırcılığı faaliyetinin mevcut durumu, sorunları ve çözüm önerileri
Current state, problems and solution proposals of dairy farms in Balya district of Balıkesir province
- Tez No: 322702
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT SAYILI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Süt sığırcılığı, Ekonomik analiz, Süt tam maliyet analizi
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırma Balıkesir ili Balya ilçesinde süt sığırcılığı yapan işletmelerin ekonomik analizini kapsamaktadır. Araştırmada kullanılan veriler tam sayım yapılarak 77 işletmeden anket yöntemi ile elde edilmiştir. İşletmeler sahip oldukları inek sayısının frekans dağılımına göre üç gruba ayrılmıştır. Veriler 2010/2011 üretim dönemine ait bulunmaktadır. İşletmelerin sosyo-ekonomik yapıları incelenmiş, yıllık ekonomik faaliyet sonuçları belirlenmiştir. Net hâsıla ve net çiftlik geliri üç grupta da pozitif bulunmuştur. Araştırmada sütün tam maliyet analizi yapılmış, süt maliyetinin sütün satış fiyatının üstünde olduğu belirlenmiştir. Bu problemlerin çözümüne yönelik olarak devlet tarafından girdi fiyatlarının düşürülmesi ve sütte taban fiyat uygulanması yöntemlerinin uygulanabileceği ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study covers dairy farms in Balya district of Balıkesir Province. The main purpose of this study was to maket he evaluation of the economic structure and annual performances of dairy. The data were collected from 77 dairy farms by survey. Dairy farms were classified into three groups according to the number cows. The data was belonging to the 2010/2011 production period. The socio-economic structure of the enterprises has been investigated. In addition, the result of annual economic activities has been determinated. Net Revenue and Net Farm Income were found positive for three groups. In the study, the cost of per kg milk was calculated and as a result it has been determined that the production cost of milk was higher than the price of milk. For this problems solution, it is stated to performed base price in milk market and to mark down input price by government.