Açık köklü asma fidanı üretiminde farklı gölgeleme oranlarının fidan randıman ve kalitesine etkileri
The effects of shading ratios on final take and quality of grafted grapevine production under nursery condition
  1. Tez No: 322703
  2. Yazar: SALİH AYDİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADEM YAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: asma fidanı üretimi, fidanlık koşulları, aşılama, gölgeleme oranı, fidan randımanı
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu araştırma 2011-2012 yıllarında Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma Uygulama Çiftliğinde yürütülmüştür. Arazi koşullarında farklı gölgeleme oranlarının (Kontrol, % 35, % 55 ve %75) açık köklü asma fidan randıman ve kalitesine etkisini saptamak amaçlanmıştır. Denemede 4 Amerikan asma anacına (Ramsey, 110 Richter, 1103 Paulsen ve 140 Ruggeri) aşılı narince üzüm çeşidi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda sürgün gelişim düzeyi, II. boy fidan randımanı ve toplam fidan randımanı değerleri gölgeleme uygulamalarından etkilenmiştir. Sürgün gelişme düzeyi ortalamalarına göre değerler sırasıyla; kontrol (2,90), % 35 ve % 55 (2,53) ve % 75 (2,19) olarak tespit edilmiştir. II. boy fidan randımanı ortalamalarına göre en yüksek II. boy fidan randımanı % 55 gölgeleme (21,9) ve % 35 gölgeleme (19,6) uygulamalarından elde edilmiş olup, bunu sırasıyla % 75 gölgeleme (14) ve kontrol (11,3) uygulamaları izlemiştir. Toplam fidan randımanı bakımından en yüksek fidan randımanı % 55 gölge (33,94) uygulamasından elde edilmiş olup, diğer uygulamalardan sırasıyla % 35 (31,64), kontrol (26,06) ve % 75 ( 22,33) değerleri elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in the Farm of Researchand Application of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University in 2011-2012. The aim of the study was to determine of the effects of shading ratios (control, 35%, 55%, 75%) the final take and quality on grafted grapevine production under nursery condition. Narince grape cultivar grafted on 4 rootstocks (Ramsey, 110 Richter, 1103 Paulsen and 140 Ruggeri) were used in the study. At the end of the study was the level of shoot growth, IInd quality grapevine rate and final take rate were affected from shading applications. The values according to the average level of shoot development are determined as following; control (2.90), 35% and 55% (2.53) and 75% (2.19), respectively. According to the IInd quality grapevine values, the highest rate of IInd quality grapevine was obtained from 55% shading ratio (21.9) and 35% shadowing (19.6) applications. It was followed by 75% shading ratio (14,0) and control (11.3 b) applications respectively. The highest rate of final take was obtained from 55% shading ratio (33,94) application, while 35% (31.64 ), the control (26.06) and 75% (22.33) values were obtained in other applications, respectively.