Ham petrol distilasyon şarj fırınının ekserji analizi
Exergy analysis of a crude oil distilation heater
- Tez No: 323069
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. H. LÜTFİ YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Enerji-Ekserji analizi, Isı transferi, Ham petrol fırını, Fırın ısıl verimi, Heat transfer, Energy-exergy Analyses, Crude oil Heater, Heater Efficiency
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada TÜPRAŞ Batman Rafinerisinde kullanılmakta olan F-101 Ham petrol distilasyon şarj fırınının, enerji ve ekserji analizi yapılarak, sistemin verimliliği tespit edilmeye çalışılmıştır. Endüstriyel fırınların, genel sistem verimliğini önemli oranda etkilediği literatür çalışmalarında ortaya konulmuştur. Rafinerideki F-101 fırını verimi %88 olarak belirtildiğinden, sistem incelemeye değer bulunmuştur.Analizlerden elde edilen veriler incelendiğinde; fırın enerji verimi %80, ekserji verimi %60 olarak tespit edilmiştir. Fırın baca gazı atık ısısı, distilasyon kolonu için gerekli olan kızgın buhar elde etme prosesinde kullanılarak, %4?lük ek verim artışı sağlanmıştır. Sistemin; ısı yalıtımlı oluşu, baca gazı atık ısısından yararlanılması ve düşük NOx emisyon değerleri dikkate alındığında, sistemin benzer uygulamalara göre daha verimli olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study; the system efficiency of a crude oil distilation heater ( F-101) at Tüpraş Batman Refinery, was determined by energy and exergy analysis. Industrial heaters significantly affects the overall efficiency of the systems, as known from the literature studies. The efficiency of F-101 heater has been specified as 88% by manufacturer. Because of its high efficiency the heater was found to be worthy to investigate. The overall energy and exergy efficiencies were found by 80% and 60% respectively as a result of these analyses. Usage of flue gases for steam superheating process cause a performance improvement by 4%.Since the system is insulated, stack flue gas heat is used for steam superheating process and has low NOx emisssions; heater is thought to be efficient enough according to similar process systems.