Model bir otomobile etkiyen aerodinamik kuvvetlerin analizi
The analysis of aerodynamic forces that effect a model automobile
- Tez No: 323076
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYDIN ÇITLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ölçü aletleri, Aerodinamik kuvvet, Yakıt tüketimi, Gürültü, Stabilite, Measuring Devices, Aerodynamic Forces, Fuel Consumption, Noise, Stability
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Günümüz teknolojisi bir taraftan yüksek doğruluklu ölçü aletlerinin imal edilmesini sağlarken bir taraftan da ölçü aletlerinin boyutlarını küçülterek, küçük yüzeyler ve cisimler üzerinde çalı?ma kolaylığı getirmi?tir. Bu çalı?mada otomobil üzerine etki eden aerodinamik kuvvet ve momentler incelenmi?tir. Ayrıca otomobil aerodinamik yapısının yakıt tüketimi, konfor, gürültü, havalandırma, kontrol ve stabilite gibi performans karakteristiklerine olan etkisinden bahsedilmi?tir. Otomobilin özellikle sürükleme katsayısının öneminden bahsedilerek bu katsayının hesaplanma yöntemleri detaylı bir ?ekilde anlatılmı?tır.
Özet (Çeviri)
The recent technology, while providing the production of measuring devices with high accuracy, has made it easy to work on small surfaces and substances by diminishing the sizes of the measuring devices. In this study, the efect of aerodynamic forces and momentums on an automobile have been examined. Also, the effect of the aerodynamic structure of an automobile on characteristics of performance such as fuel consumption, comfort, noise, aspiration, control and stability has been mentioned. While the importance of automobile's drag coefficient is told, the method of this parameter calculation have been explained in details.