Klasik ve sürekli mıknatıslı manyetik yatakların manyetik eşdeğer devre ve 2B sonlu elemanlar analizi ile modellenmesi ve tasarımı
Modelling and design of conventional and permanent magnet magnetic bearings with magnetic equivalent circuit and 2D finite element analysis
- Tez No: 323164
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Mühendislik Bilimleri, Science and Technology, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Aktif Manyetik Yatak, Manyetik Modelleme, Manyetizma, Sonlu Elemanlar Analizi, Sürekli Mıknatıslı Manyetik Yatak, Active Magnetic Bearings, Magnetic Modeling, Magnetism, Finite Elements Analysis, PM Magnetic Bearings
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Manyetik yatak, en basit olarak döner alanları sürtünmesiz bir ?ekilde havada dengede tutan ve elektromanyetik esaslara göre çalışan bir sistemdir. Ferromanyetik malzemelerin ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte manyetik yataklar hakkındaki araştırmalar artmış ve manyetik yatakların geli?imi büyük bir hız kazanmıştır. Manyetik yataklar sağladıkları avantajlarıyla özel uygulamalarda giderek artan bir ?ekilde kullanılmaya başlanmıştır. Mekanik yatakların performansının yetersiz kaldığı ve veya kullanılmasının mümkün olmadığı uygulamalarda manyetik yataklar verimli ve kararlı yapılarıyla rahatlıkla kullanılmaktadır. Manyetik yatakların araştırma konuları tasarım ve kontrol olmak üzere iki temel disipline ayrılmıştır. Bu çalışmada manyetik yatak tasarımına odaklanılmıştır. Klasik ve sürekli mıknatıslı iki farklı tip manyetik yatağın manyetik modellenmesi, tasarımı ve sonlu elemanlar analizlerine yer verilmiş ve iki farklı tip manyetik yatağın karşılaştırılması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The simplest way, balance the rotating fields without friction and working with electromagnetic principles systems are called magnetic bearings. With developing ferromagnetic materials and technology, researches over magnetic bearings are increased and improve of magnetic bearings are widely accelerated. Due with many advantages at special applications in industry, magnetic bearings are mostly used. With equilibrium structures, magnetic bearings can be used easily where mechanical bearings are not useful or not possible to use in places. Control and design are two main research areas in magnetic bearings. This study focuses on the design of magnetic bearings. Magnetic modeling, design and FEA are done for two different kind of magnetic bearings and two different kind of magnetic bearings, classic and PM magnetic bearings are compared and cons-pros are explained.