Güneş enerjisi sistemlerinde kullanılan maksimum güç noktası izleyicili yükselticili da-da dönüştürücü analizi ve gerçekleştirilmesi
Analyze and implementation of a DC-DC boost converter which is used in solar energy systems with maximum power point tracking
- Tez No: 323167
- Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Enerji, Electrical and Electronics Engineering, Energy
- Anahtar Kelimeler: DA-DA Dönüstürücüler, Günes Enerjisi, Günes Paneli, MGN, Yükseltici Dönüstürücü, DC-DC Converters, Solar Energy, Solar Module, MPPT, Boost Converter
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Ülkemizde güneş enerjisinden elektrik üretimi son yıllarda yaygınlaşan önemli bir konudur. Güneş enerjisinden elektrik üretimi için güneş panelleri kullanılmaktadır. Mevcut teknolojiyi göz önünde bulundurduğumuzda güneş panellerinin verimi oldukça düşüktür. Mevcut panel teknolojisinden daha fazla verim elde etmek amacıyla mekanik ve elektronik bazlı yöntemler geliştirilmiştir. Bu çalışmada elektronik bazlı yöntemler incelenmiş ve bir uygulama gerçekleştirilmiştir. Bu doğrultuda yükseltici DA-DA dönüştürücüsü tasarımı ve bu dönüştürücü türünün maksimum güç noktası izleme (MGNİ) algoritması ile çalıştırılması amaçlanmıştır. Uygulama devresi ilk olarak 60W'lık klasik DA-DA dönüştürücü olarak çalıştırılmış ve çıkış gerilimi, bobin akımı ve verim gibi parametreler gözlenmiştir. Daha sonra, gerçekleştirilen dönüştürücü değiştir gözle algoritması ile ve hiçbir kontrol algoritması olmadan çalıştırlmıştır. Son olarak MGNİ algoritmalı uygulama farklı güneş ışınım seviyeleri için çalıştırılmış ve güç artışı ile ilgili sonuçlar verimiştir.
Özet (Çeviri)
Generation of electricity from solar energy is a widespread and important topic in our country. Solar panels are used for generation of electricity from solar energy. If the current solar cell technology is considered, solar panels have low efficiency. In order to get more electrical power from solar panels, some methods based on electonics and mechanical are developed. In this thesis methods are investigated which are based on electronic. In this context, design of a DC-DC boost converter and implementation of it with maximum power point tracking (MPPT) algorithm are intended. Application circuit is firstly implemented for power of 60W and output voltage, inductor current and the efficiency are observed. After that the implemented converter is operated when it is controlled with perturbation&observation algorithm and without using any control algorithm. Finally, an application of MPPT algorithm is operated for different solar radiation levels and the results related with power increase are presented.