Kolemanit katkılı polipropilen malzemelerin kırılma davranışı
Fracture behavior of colemanite filled polypropylene materials
- Tez No: 323186
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜLİN ŞAHİN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Kırılma, Kolemanit, Mineral Dolgu, PPH, PPR, Fracture, Colemanite, Mineral Fillers, PPH, PPR
 - Yıl: 2012
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 97
Özet
Polimer malzemelerin kararsız çatlak ilerleme direncini belirlemede kullanılan LEFM analiz yöntemi ISO 13586 (2003) standardı uygun olacak şekilde bu çalışmada kullanılmıştır. Elekaltı tane boyu 45 µm olan kolemanit ile kalsiyum karbonat (CaCO3) mikropartikülden farklı miktarlarda takviyeli Polipropilen homopolimer malzeme ve elekaltı tane boyu 38 µm ve 45 µm olan kolemanit ile talk mikropartikülden farklı miktarlarda takviyeli Polipropilen ramdom kopolimer malzeme kullanılmıştır. Çift vidalı birbirine paralel dönen ekstrüderde, farklı yüzde ağırlık oranlarında ilave yapılarak elde edilmiş olan dolgulu ve dolgusuz granüller, enjeksiyon kalıplama yöntemiyle eğme numunesi basılmıştır. Üç nokta eğme deneyleri, Instron 4411 makinesinde 10 mm/dk eğme hızı kullanılarak yapılmış ve Kıc (kritik gerilme şiddeti faktörü) ile Gıc (kritik enerji boşalma oranı) değerleri hesaplanmıştır. Sonuçlar kolemanit bor maddesinin, kalsiyum karbonatın ve talkın değişen ağırlık oranları için malzemenin kırılma özelliklerini etkilediğini göstermiştir. Bu değişim ve malzemenin maruz kalacağı servis şartları süresince göstereceği performans dikkate alınarak tasarımların yapılması gerektiği vurgulanmıştır. Kırılma yüzeyleri makro görüntüler ile incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
LEFM analysis, which is an analysis used to determine the unstable fracture progress resistence of polymer materials, has been used in this study in an appropriate way for ISO 13586 (2003) standard. After sieve 38µm particle sized colemanite reinforced with calcium carbonate (CaCO3) microparticles in various amounts Polypropylen homopolymer and after sieve 45µm particle sized colemanite reinforced with talc microparticles various amounts Polypropylen Random Copolymer material were used. In double threaded parallel spinning extruder, filled and unfilled granules obtained by reinforcing various at percentage rates were pressed into the bending sample via injection molding method. Three point bending tests have been done using Instron 4411 machine at 10mm/min bending velocity and then Kıc (critical stress intensity factor) and Gıc ( critical energy release rate) have been calculated. Results indicated that changing weight rates of colemanite bor material and talc effect the diffraction properties of the material. It is emphasized that designs must be done considering this change and the performance that material is going to display under service conditions. Diffraction surfaces have been examined via macro images.