Türk resminde melankoli (1960-1980)
Melancholy in Turkish painting (1960-1980)
  1. Tez No: 323294
  2. Yazar: ELİF ANBARPINAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERYEM ACARA ESER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Melankoli, Avrupa Resim Sanatı, Türk Resim Sanatı, Melancholy, Art of European Painting, Art of Turkish Painting
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 263
Özet
Bu araştırmanın amacı melankolinin, tarihsel süreç içindeki yaklaşımlarına ve Avrupa resim sanatındaki görünümlerine bakarak, Türk resim sanatındaki, özellikle 1960-1980 arası dönemde melankoli görünümlerini incelemektir.Melankolinin tarihsel süreç içindeki yaklaşımlarına ve Avrupa resim sanatındaki görünümlerine bakarak, Türk resmindeki görünümünü, özellikle 1960-1980 arası dönemde etkilerini incelemeyi amaçlayan bu çalışmada araştırma modeli olarak doküman incelemesi yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Türk resminde 1960-1980 arası dönemde melankoli görünümleri oluşturmaktadır.Araştırmanın örneklemini, tarihsel süreç içinde tıp, felsefe ve edebiyat alanındaki isimlerin çalışmaları; Avrupa resim sanatında ve Türk resim sanatında ise bu etkiyi yansıtan sanatçılar ve çalışmaları oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri; Literatür tarama, yayımlanmamış tezler, sanatçıların hayat öyküsü ve yapılmış olan sanat araştırmaları, internet, makale ve dergilerden derlenerek elde edilmiştir. Araştırmanın verilerinin çözümlenmesinde, nitel araştırmada kullanılan veri analizi tekniklerinden ?betimsel analiz tekniği? kullanılarak yapılmıştır. Melankolinin tarihsel süreç içindeki yaklaşımlarına ve Avrupa resim sanatındaki görünümlerine bakarak, Türk resmindeki, özellikle 1960-1980 arası dönemdeki görünümü incelenerek, bu dönemde eserler veren sanatçılarla ve eserleriyle örneklemeye gidilmiştir. Bu araştırma ile insanın hayatında varlığını sürdüren melankolinin, bireyler, özelliklede sanatçılar üzerindeki etkileri ve bu etkilerin hem Avrupa resminde hem de Türk resmindeki yansımaları gözlemlenmiştir. Yüzyıllar boyunca merkezde yer alan kültürel bir fikir olan, sıkıntının ve bunalımın olduğu yerlerde varlığını sürdüren melankoli Avrupa'da çok uzun bir zaman dilimine yayılan farklı bir resim geleneği yaratmıştır. Bu doğrultuda Türk resim sanatına bakıldığında en belirgin haliyle 1960 ve 1980 tarihleri arasında görülmekte; 1960'lı ve 1970'li yıllarda sanatçıların içe dönük, daha sakin bir anlatımla ifade ettikleri melankolinin 1980 ve sonraki yıllarda daha eleştirel daha sert bir ifade ile yansıtıldığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose of this research while looking into historical process of European paintings and approaches, examining melancholy in Turkish Painting particularly in periods beetwen 1960-1980.By looking into approaches of melancholy in historical process and also looking into melancholy's reflections in European paintings, this study, aims to review melancholy in Turkish paintings particularly in periods beetwen 1960-1980. Universe of the study is consisted by melancholy in Turkish Paintings in beetwen 1960-1980.Sample of this study is consist of within historical periods field works of people who were involded in medicine, in philosophy and in literature; artists in European paintings and artists in Turkish paintings who reflect that influence. Datas of this study has been obtained from; literature review, unpublished thesies, biographers of artists and repeated art researches, internet, magazines and articles. To Analyse to datas of study, method which is used in qualitative research, ?method of descriptive analysis? has been used. Effects of melancholy which pursues it's existence in people's life, on individuals, particularly artists and reflections of this effects in European and Turkish paintings has been reviewed with this research. Through centuries, melancholy as a centered cultural idea, pursues it's existence where boredom and depression occurs, also has created very different painting tradition which expands on very long period of time. Accordingly, when examining art of Turkish painting, melancholy is seen significantly in beetwen 1960 and 1980. While, in the years 1960s and 1970s artists had expressed melancholy with introvert and a calm expressions, in 1980 and afteryears, they had much more critical and stiff approach to melancholy.