Hava perspektifinin ışık ve renk açısından incelenmesi ve Empresyonizm'de uygulama biçimleri
Search of air perspective in the point of light and color - and it's practise form in Impressionism
- Tez No: 323295
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. AHMET ÇOLAKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Hava Perspektifi, Net Alan Derinliği, Işık, Renk, Renkli Görme, Empresyonizm, Air Perspective, Light, Color, Impressionism, Colored-Sight, Depth of Field
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu çalışma resim sanatının temel unsurlarından olan hava perspektifini ışık ve renk açısından inceler ve empresyonist sanatçıların çalışmalarını inceleyerek hava perspektifinin uygulama yollarını ortaya koyar. Bu bağlamda, hava perspektifini kavrayabilmek için hava perspektifinin önemli öğeleri olan ışık ve renk gerekli bütün yönleriyle açıklanmıştır. Ayrıca diğer etkenler olan atmosfer, göz faktörü ve insanın algılama biçimine de bu çerçevede yer verilmiştir. Bunlara ek olarak hava perspektifi, mevsimlere ve günün saatlerine göre renklerde oluşan değişimler açısından da incelenmiştir. Empresyonizm ise hava perspektifini uygulama yönünden sanat tarihinde önemli bir yer tutar. Bu nedenle bu çalışmada özellikle empresyonist sanatçıların kendi bakış açılarıyla hava perspektifini eserlerine yansıtmaları incelenmiştir. Resmin önemli unsurlarından biri olmasına rağmen, hava perspektifi ile ilgili yeterli kaynak bulunmamaktadır. Bu yüzden, bu çalışmanın bu boşluğu doldurması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examins air perspective that is one of basic elements of picture art, in the point of light and color. And it is an exponse of air perspective, by studying empresyonist artists' works.To comprehend of air perspective, it is explained light and color that are important elements of it's. And also, other elements, atmosphere, eye-factor, perception form, are clarified. In addition of these, air perspective is studied in the point of seasons and time of day. In spite of being important basic-element of picture, there is no enough reference source about air perspective. So, it is expected that the text is going to fill the gap.