Türkiye Futbol Federasyonu'nda çalışan personelin kadının çalışmasına yönelik tutumlarının ve toplumsal cinsiyet rol eğilimlerinin belirlenmesi
An examination of attitudes towards women?s work roles and women managers regarding gender roles in Turkish Football Federation
  1. Tez No: 323298
  2. Yazar: HANDE SÜMERTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜMİT KESİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Spor Örgütü, Yönetici Kadın, Çalışma Hayatı, Gender, Sports Organisation, Women Manager, Proffesional Life
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışma, TFF'de çalışan personelin kadının çalışmasına yönelik tutumunu ve toplumsal cinsiyet rol eğilimlerini belirleyerek, toplumsal cinsiyet rol kategorilerine göre TFF'de çalışan personelin kadının çalışmasına ve kadın yöneticilere yönelik tutumlarının karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya 34 kadın ve 124 erkek çalışan katılmıştır. Bu çalışmanın örneklemi amaçlı örneklem ve küme rastlantı örneklem yöntemi ile belirlenmiştir. Kadının çalışmasına yönelik tutumlarını belirlemek amacıyla ?Kadının Çalışmasına Karşı Tutum Ölçeği?, kadın yöneticilere yönelik tutumlarını belirlemek amacıyla ise ?Kadın Yöneticilere Yönelik Tutum Ölçeği? uygulanmıştır. Ayrıca katılımcıların toplumsal cinsiyet rollerini belirlemek amacıyla Bem Cinsiyet Rolü Envanteri kullanılmıştır.TFF'de çalışan kadın ve erkek personelin kadının çalışmasına yönelik tutumları arasında cinsiyete göre farklılık olup olmadığını test etmek için yapılan bağımsız örneklerde t-test analizi sonucuna göre TFF`de çalışan kadın ve erkek personelin kadının çalışmasına yönelik tutum puanları arasında erkekler lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Ayrıca, Kadın Yöneticilere Yönelik Tutum Ölçeği'nin her iki alt boyutunda kadınlar ve erkekler arasında kadınlar lehine istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur.TFF'de çalışan kadın ve erkek personelin toplumsal cinsiyet rol kategorileri arasında fark olup olmadığını test etmek için uygulanan ki kare analizi sonuçları, TFF'de çalışan kadın ve erkek personelin toplumsal cinsiyet rol kategorileri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğunu göstermektedir. TFF'de çalışan personelin toplumsal cinsiyet rol eğilim puanları karşılaştırıldığında, TFF`de çalışan kadınların çoğu androjen kategorisinde yer alırken erkeklerin çoğu erkeksi kategorisinde yer almaktadır. TFF personelinin kadının çalışmasına yönelik ve kadın yöneticilere karşı tutum puanları arasında farklılık olup olmadığını test etmek amacıyla uygulanan tek yönlü Co-varyans analizinde istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu bulunmuştur. Sonuç olarak, çalışmadan elde edilen bulgular, TFF`de çalışan personelin kadının çalışmasına yönelik tutum puanları ile kadının yönetici olmasına yönelik tutum puanlarında toplumsal cinsiyet ve toplumsal cinsiyet rol kategorilerinin önemli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was twofold: (1) to determine the attitudes towards women?s work roles and attitudes towards women managers of female and male who work in the Trkish Football Federation (TFF) with regard to gender and (2) to investigate the relative contribution of gender role orientations to attitudes towards women?s work roles and attitudes towards women managers. The participants of this study consists of 34 females and 124 males who work in the TFF which have the great power to make all arrangements and take important decisions about football-related events.Statistically significant difference was found,with the t-test analysis according to the independence results of TFF male and female workers regarding the att,tudes towards women working. The difference was in favor of male participants. On the other hand, male workers scored lower than female workers on Gender Role Stereotypes and Attitudes toward Women Career Advancement subscales of WAMS.Results of Stepwise Multiple Regression Analyses indicated that femininity score was positively correlated with Attitudes toward Women Career Advancement for both female and male workers. Most of the female workers in TFF are in androgen category ,while the male workers show masculine category propertiesThe attitude towarsd women executives,co-variance analysis shows that there is a significant different between male and female participants in favor of female participants..Based on these findings we can argue that the present study has a possibility to extend earlier researches about attitudes towards women?s work roles and women managers within different historical and cultural context of non-western society and in a different working organisation