Demokrat Parti'nin köylü politikaları (1946-1960)
Villager policies of Democrat party (1946-1960)
  1. Tez No: 323399
  2. Yazar: SEVİLAY ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM BAYRAKDAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Türk İnkılap Tarihi, Political Science, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Demokrat Parti, Köy, Köylü, Tarım, Democrat Party, Village, Villager, Agriculture
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 412
Özet
DEMOKRAT PARTİ'NİN KÖYLÜ POLİTİKALARI (1946-1960)Sevilay ÖZERErciyes ÜniversitesiSosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, Mayıs 2012Danışman: Prof.Dr. Bayram BAYRAKDARÖZETDP'nin kurulması çok partili siyasal yaşama geçiş açısından oldukça önemli bir dönüm noktasıdır. II. Dünya Savaşı'nın başlamasıyla Türkiye fiili olarak savaşa katılmamış olmakla birlikte oldukça zorlu bir süreçten geçmiştir. Bu dönemde CHP içerisinde başlayan görüş ayrılıkları, 1946 yılında Tük siyasal yaşamına yeni bir partinin katılmasıyla sonuçlanmıştır.DP, çok partili siyasi yaşam içerisinde vakit kaybetmeksizin partisini ve programını halka anlatmasının yanı sıra etkili bir muhalefet politikası izlemekten de kaçınmamıştır. Eleştirdiği konuların başlıcalarından biri iktidarın köye ve köylüye yönelik uygulamaları olmuştur. 1946 ve 1950 seçimleri öncesindeki söylemlerinde de DP'nin söz konusu konuları sıklıkla gündeme getirdiği görülmüştür. Nitekim 14 Mayıs 1950 seçimini kazanarak iktidara gelen DP, köylünün yaşam seviyesini yükseltmek, var olan sorunlarına çare olabilmek için köylü politikalarını çok yönlü bir biçimde hayata geçirme politikası izlemiştir. Bu bağlamda tarım alanındaki politikaları ağırlıklı yer tutmakla birlikte hayvancılık, eğitim, ulaşım ve ormancılık alanlarında birçok yeni uygulamayı halkın hizmetine koymaya çalışmıştır. Köylünün daha üretken olabilmesi amaçlanmıştır. Tarımda makineleşme hareketine hız verilmiş, köylüye verilen zirai krediler artırılmış, gübre ve ilaç kullanımının yaygınlaştırılması gibi uygulamalar teşvik edilmiştir. Bunların yanı sıra yine bu dönemde köy yollarının yapımına önem verilmiş, sulama alanında önemli gelişmeler kaydedilmiştir.Kimi incelemelerde değerlendirildiği gibi köylü halkın bu uygulamalar sonucu kapalı toplum yapısından açık toplum yapısına geçtiği konusundaki düşünceler yaygınlık kazanmıştır. Köye ve köylüye yapılan bu yatırımların dönüşümünün her seçim döneminde fazlasıyla DP'ye iade edildiği yaygın bir kabuldür. Hatta o kadar ki DP artık köylü partisi olarak anılmaya başlanmıştır. Köylü ile DP arasında kurulan bu bağ sadece bu partinin siyasi yaşamı ile sınırlı kalmamış sonraki dönemlerde halka yönelik siyaset izleyen bazı siyasal partiler DP'nin söz konusu uygulamalarını sıklıkla refere ede gelmişlerdir.
Özet (Çeviri)
VILLAGER POLICIES of DEMOCRAT PARTY (1946-1960)Sevilay ÖZERErciyes University, Social Sciences Institute,Doctoral Dissertation, May 2012Supervisor: Prof. Dr. Bayram BAYRAKDARABSTRACTThe establishment of DP is a very important turning point in terms of the consolidation of multi-party political life. With the beginning of the 2nd World War, though Turkey did not participate in the war, it went through a really difficult process. The differences of opinion in Republican People?s Party (CHP) which commenced in this period had resulted in the birth of a new party in Turkish political life in 1946.DP, along with explaining itself and its program swiftly to the people, followed an effective oppositional policy within multi-party politics. One of the issues criticized by DP had been the policies implemented by the government for villages and villagers. It is observed that DP had frequently brought up these issues in its discourses before 1946 and 1950 elections. DP, which won May 14 1950 elections and assumed the political power, implemented a policy of actualizing villager policies in a multi-dimensional manner so as to increase the life standards of villagers and to resolve their then current problems. In this context, agricultural policies occupied a significant place and new implementations in many areas such as stockbreeding, education, transportation and forestry had been tried to be offered to the people. Some practices such as the acceleration of agricultural mechanization, increasing of agricultural loans offered to the villagers, and generalization of the utilization of fertilizers and pesticides had been incentivized. Along with these, again in this period, construction of village roads had been emphasized and important improvements had been achieved regarding irrigation.As stated in some analyses, the opinion that the villagers shifted to an open social structure from a closed one thanks to these policies has become widespread. It is a common acknowledgement that these investments in villages and villagers had brought great returns to DP before every election, so that DP even had started to be called as the party of villagers. This relationship established between DP and villagers lasted not only for DP?s political life; some political parties which followed people-oriented policies in later periods have frequently referred to such practices of DP.