Geç Hitit Şehir Devletlerinden Sam'al Beyliği
The Sam?al in Principality late Hittite City-States
- Tez No: 323431
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ALİ ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Arami, Gaziantep, Göç, Hitit, Sam' al, Aramaic, migration, Hittite, Sam? al
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Eskiçağın en önemli medeniyet merkezleri olan Anadolu, Mezopotamya ve Mısır, tarihin ilk dönemlerinden itibaren birçok kavmin göç ettiği ve üzerinde hakimiyet kurmak için çetin mücadeleler verdiği yerlerdir. İşte bu medeniyet merkezlerinden biri olan Anadolu' da M. Ö. 1650 yılında kurulan Hitit Devleti, M. Ö. 1200 yılında yıkılmış ve Arami Göçlerinin akabininde Gaziantep' te Sam' al Beyliği kurulmuştur.Gaziantep, bulunduğu coğrafi konum itibariyle oldukça stratejik bir noktadadır. Zira Gaziantep, Anadolu'nun Mezopotamya'ya açılan kapısı olduğundan dönemin süper gücü olan Asur Devleti'nin gözünden kaçmamış ve Hitit Devleti'nin yıkıldığı ilk yıllardan itibaren gündeminde olan bir bölgedir. Çöl kökenli Arami kabilelerinin aralıksız göçlerine çok başarını bir şekilde karşı koyamayan Asur Devleti, Hitit Topraklarını elde etme amacına kolay bir şekilde ve tam anlamıyla ulaşamamış fakat kurulan Şehir Devletlerini itaat altına alarak vergi yoluyla hakimiyet kurmaya çalışmıştır. İşte Sam'al Krallığı da Asur Devletine Bağlanan ve Geç Hitit Şehir Devletleri içerisinde Asur'a en sadık krallık olmuştur. Bu çalışmanın amacı da Sam'al Beyliği'nin siyasi ve kültürel tarihini ortaya çıkarmaktır.
Özet (Çeviri)
Anatolia, Mesepotamia and Egypt are the most important centers of civilization of the ancient age, and they are the places of immigration in the history since the beginnings. That? s one of the centers of civilization in Anatolia Hittite state was established in B. C. 1650, demolished in B. C. 1200 and established a fiefdom of Aramaic migration later Sam? al in Gaziantep. The purpose of this study was to reveal Sam? al lordship? s political and culturel history.Gaziantep, a strategic geographical position at a point at. Because of Gaziantep, Anatolia, Mesopotaima is the gateway through the eyes of super- power did not escape the Assyrian Empire and destroyed the Hittite Empire is a region which is pending since the first years. The desert tribes of Aramic origin, so your success be unable to counteract continuous migrations of Assrian, Hittite land acquisition but did not reach the establish goal and truly easy way to subordinate the city- state has attempted to establish dominance by taking the tax. Here are the Assyrian Empire Kingdom of Sam? al connected Asur in Neo- Hittite States and has been the most loyal kingdom. The purpose of this study is to reveal the Sam? al Principality of political and cultural history.