Camilerde hutbe ve Diyanet İşleri Başkanlığı Kayseri İl Müftülüğü hutbelerinde kullanılan hadislerin tahriç ve tahlili (2006-2010)
Khutbahs in mosques and takhrij and analysis of the hadiths using in the Presidency of Religious Affairs Kayseri province Mufti khutbas
- Tez No: 323430
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TOKSARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadis, Hitabet, Hutbe, Hatip, İrşad, Cami, Cemaat, Minber, Hadith, Elocution, Khutba, Preacher, Irshad, Mosque, Congregation, Pulpit
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 319
Özet
CAMİLERDE HUTBE VE DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI KAYSERİ İL MÜFTÜLÜĞÜ HUTBELERİNDE KULLANILAN HADİSLERİN TAHRİÇ VE TAHLİLİ (2006-2010)Mevlüt ŞAHİNERErciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler EnstitüsüYüksek Lisans Tezi, Temmuz 2012Danışman: Prof. Dr. Ali TOKSARIKISA ÖZETİslam Dininin vazgeçilmez iki ana kaynağı Kur'an ve sünnettir. İslam Dininin hayata geçirilmesi ve ondan en iyi şekilde istifade edilmesi bu iki kaynağın iyi öğrenilmesi ve doğru bir şekilde anlaşılması gerekir.Toplumu din konusunda aydınlatmada Cuma ve Bayram hutbeleri tarih boyunca her zaman önemini korumuştur. Hutbelerde hadis kullanımı hutbenin temelini oluşturan hususlardan biridir. Çünkü hadisler, ayetler gibi müslümanların yanında Hz. Peygamber'in (sav) sözü ve uygulamaları olarak üstün bir değere sahiptir.Ayrıca müslüman toplumun doğru bilgilendirilmesi, ihtiyaçların karşılanması ve sorunların çözülmesi açısından hutbelerde hadis kullanımı son derece ehemmiyet arz etmektedir. Çünkü topluma, sağlam hadisler yerine sıhhati bilinmeyen haberlerin hadis diye sunulması, bozuk bir din anlayışının ve yanlış uygulamaların ortaya çıkmasına sebep olacağı muhakkaktır.Hz. Peygamber'in (sav) hutbelerinin, maddi ve manevi hayatın ihtiyaçlarıyla yakından ilgili, ferdi ve toplumsal problemlerin çözümüne yönelik olduğu bilinmektedir. Başarılı bir hatipte herşeyden önce doğru bilgi, samimiyet ve heyecan bulunması gerekmektedir. Hatibin ayrıca giyim kuşamının düzgün olması, güzel konuşması ve cemaatle iletişim kurabilecek bir olgunluğa sahip olması da başarılı olmasını etkileyen unsurlardandır.Hutbenin konusu maddi ve manevi hayatın ihtiyaçlarıyla yakından ilgili, ferdi ve toplumsal problemlerin çözümüne yönelik olması beklenirken, hedefi ise islam gerçeklerini açıklamak, dinleyenleri beklenen düşünce ve harekete sevkederek, onların ruh dünyalarını aydınlatmak, üstün ahlakı, fertlerin vicdan ve yaşayışlarına hâkim kılmaya çalışmak olacaktır.
Özet (Çeviri)
KHUTBAHS IN MOSQUES AND TAKHRIJ AND ANALYSIS OF THE HADITHS USING IN THE PRESIDENCY OF RELIGIOUS AFFAIRS KAYSERI PROVINCE MUFTI KHUTBASMevlüt ŞAHİNERErciyes University, Institute of Social SciencesMaster Thesis, July 2012ABSTRACTTwo main indispensable sources of Islam are the Koran and sunnah. The best way to learn and beter resources needs to be understood correctly in order to implement of Islam and benefit from it.Bayram and Friday sermons always remain importance in lighting society in the religion. Using hadiths and verses of the Koran forms the basis of khutbas sermon. Because, hadiths, the Muslims until the next verses of the Koran the Prophet Muhammad (pbuh) have a value superior to the promise and practice.In addition, using verses of the Koran in the khutbas is of utmost importance in terms of informing accurately the Muslim society, fulfilling the needs and solving social problems, Because, that is certain presenting rather than a solid authenticity of the hadiths is hadiths reports that an unknown presented to the community which gave rise to corrupt practices and false understanding of the religion.It is known that Prophet Muhammad (pbuh)?s khutbas are intended to solve closely the individual and social problems in terms of substantial and spiritual life. First of all a successful elocution has true knowledge, sincere and affect. Elocution?s being dapper, good speaking and success in communication with the community are also effecting the success of elocution.Khutba?s issue should be about the needs of substantial and spiritual life, should solve individual and social problems, aim to explain the realities of Islam, thought and action listeners cosigning expected, they illuminate the moral worlds, their superior morality, conscience, and individuals to make the judge about their lives,