1982 Anayasası'nda yerleşme hürriyeti
Freedom of residence
- Tez No: 323459
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KASIM KARAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Hak, Hürriyet, Yerleşme Özgürlüğü, Özgürlüğün sınırlanması, Right, Freedom, Freedom of Residence, Restriction of Freedom
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
1982 ANAYASASI'NDA YERLEŞME HÜRRİYETİİlyas AYErciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler EnstitüsüYüksek Lisans Tezi, Eylül 2012Danışman: Doç. Dr. Kasım KARAGÖZKISA ÖZET1982 Anayasasında yerleşme hürriyeti adlı yüksek lisans tez çalışmamızdaki yerleşme hürriyeti kavramında iki aktör rol oynar. Bunlardan birincisi yerleşen kişi diğeri ise yerleşme yeridir.Günümüz toplumunda yerleşme hürriyetinin bu iki aktöründen birisi olan insan, dünya nüfusunun gün geçtikçe artmasıyla çoğalmaktayken diğer aktörü olan yerleşme yeri ise gün geçtikçe daralmakta ve azalmaktadır. Yerleşme özgürlüğünün küresel yaşam içerisinde giderek artan önemi bununla birlikte ortaya çıkan yerleşme sorunları, yerleşme sınırlamaları ile henüz bu konuyla ilgili yeterli akademik çalışmanın yapılmamış olması bizi bu konuda tez çalışması yapmaya sevk etmiştir.Çalışmamız başlıca iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, yerleşme hürriyeti tanımlanmış ve bu bölümde yerleşme hürriyeti tarihsel açıdan anlatılmıştır. Yerleşme hürriyetinin ana esaslarıyla yer aldığı 1982 Anayasası'nda düzenlenmesine değinilmiş ve bununla birlikte yerleşme hürriyetinin sınırlandırılması ile ilgili gerek anayasada yer alan gerekse mevzuatın diğer düzenlemelerinde yer alan sınırlama sebepleri, nitelikleri incelenmiştir.Tezimizin ikinci bölümünde ise Anayasamızda düzenlenen yerleşme hürriyetine farklı pencerelerden bakma imkânı sağlayacak olan uluslar arası metinlerde yerleşme özgürlüğünün düzenlenme şekli ile buna ilişkin mahkeme kararları incelenmiş olup, örnek olması bakımından bazı devletlerin anayasalarında yer alan yerleşme hürriyetinin düzenlenme şekillerine kısa bir bakış yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
FREEDOM OF RESIDENCEİlyas AYErciyes University, Graduate School of Natural and Applied SciencesM.Sc. Thesis, September 2012Supervisor: Associate Professors. Dr. Kasım KARAGÖZABSTRACTThe freedom of residence in the Constitution of 1982 study by his graduate thesis two actors play a role in the concept of freedom of residence. The first of these people settled in and the other place of residence.World population is increasing at the present time but settlement is diminishing and falling day by day. The growing importance of the freedom of residence however there is not sufficiently academic study so we decided to make the the freedom of residence in the Constitution of 1982 thesis.Thesis has two sections. The first part we define the concept of freedom of residence. And we explained the history of the freedom of residence. And we have studied the freedom of residence arrangement in the constitution and restricting the freedom of residence.The second part, we have studied the freedom of residence arrangement in the international document and other state constitution. And we have studied court decisions on freedom of residence.