Bankacılık sektöründe çalışanların tükenmişlik düzeylerinin Maslach ve Kopenhag kriterlerine göre ölçülmesi ve karşılaştırılması
Measurement and comparison of the people burnout level who work in banking sector according to Maslach and Copenhagen criteria
- Tez No: 323471
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN GÜRBÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Maslach Tükenmişlik Envanteri, Kopenhag Tükenmişlik Envanteri, Bankacılar, Tükenmişlik, Maslach Burnout Inventory, Copenhagen Burnout Inventory, Bankers, Burnout
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Tükenmişlik kavramı ilk olarak 1970'li yıllarda Amerika'da, müşteri hizmetlerinde çalışan insanların yaşadığı mesleki bunalımı ifade etmek için kullanılmıştır. Tükenmişlik kavramı bir organizasyonun verimliliğine doğrudan etki eden önemli faktörlerdendir. Verimli bir organizasyonda verimli insan kaynağından oluştuğundan, çalışanlar kendilerini bedenen ve ruhen sağlıklı ve iyi hissettiklerinde verimli çalışanlar olurlar ve verimli organizasyonlar oluştururlar. Banka çalışanları da her alanında kendini hissettiren sıkıntılar, problemler ve zorlamalarla dolu bir yaşamla karşı karşıyadır. Banka çalışanlarının verimini, sağlığını ve psikolojisini etkileyen faktörler; duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve kişisel başarısızlık hissi, kişisel tükenmişlik, iş tükenmişliği ve müşteri tükenmişliği olarak tanımlanan ve mesleki yılgınlık olarak da isimlendirilen tükenmişlik düzeyleridir. Bu araştırmada banka çalışanlarının tükenmişliği ?Maslach ve Kopenhag Tükenmişlik Envanterleri'ne? göre karşılaştırılmıştır. Karşılaştırma sonucu MBI'da faaliyet sınırları, çalışan sayıları ve bankalar alt boyutlarında, CBI'da ise cinsiyet ve bankalar alt boyutlarında farklılıklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The concept of burnout syndrome was used in USA in the seventies to Express the occupational depression of the officals who work in client sector for the first time. Burnout syndrome is one of the important factor that has direct effect on the productivity of an establishment. A productive establishment means physically and mentally active minds so when the workforce feel themselves psychologically, socially, or physically good success comes easily. Bank officals -as other workers in other sectors- can have problems, desperations, difficulties in every area of their lives. One of the factor that effects accomplishment of bank officals is their burnout (exhaustion) level which includes emotional exhaustion, depersanalization, personal accomplishment feeling, personal exhaustion, work exhaustion, client exhaustion. Burnout syndrome is also named as occupational intimidation. İn this study, bank employees burnout were compared with respect to MBI and CBI. As a result of the comparison, there were statistical differences were found in the gender and banks for CBI, operating limits, number of employees and banks for MBI.