Karaçay?Malkar edebiyatında çağdaş bir ozan Özdenlanı Albert (metin? çeviri?inceleme
A contemporary minstrel in Karachay-Balkar literature: Albert Uzdenov
  1. Tez No: 323579
  2. Yazar: MAHMUT GÜVEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KALMAMAT KULAMSHAEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Özdenlanı Albert, Karaçay?Malkar Edebiyatı, Çağdaş Ozan, Karaçay?Malkar Şiiri, Şiirlerin İncelenmesi, Albert Uzdenov, Karachay?Balkar Literature, Contemporary Minstrel, Karachay?Balkar Poetry, Analysis of Poems
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Özdenlanı Albert, Karaçay?Malkar edebiyat ve sanat dünyasında 1970'li yıllarda parlamıştır. Şiirlerinin çoğunu kendisi bestelemiştir. Bestelemiş olduğu şiirleri gitar eşliğinde söyleyerek Karaçay?Malkar müziğinde yeni bir ekol oluşturmuştur. Karaçay?Malkar müziğini Avrupaî bir tarzda yorumlarken yerel motifleri de kullanmıştır. Şiirlerinin esprili dili, Karaçay?Malkar Türkçesi'nin söz varlığına hakimiyeti ve Kafkas müziğine yabancı bir müzik aleti olan gitarı kullanmasıyla Karaçay?Malkar gençliğinin ilgisini çekmiştir.Özdenlanı Albert, şair, yazar, dramaturg, bestekâr ve ses sanatçısı olarak tanımlanıyor olsa da aslında onun için kullanılabilecek en iyi sözcük“ozan”dır.Çağdaş bir halk ozanı olan Özdenlanı Albert'in şiirlerinde özellikle protest tarz dikkat çekmektedir. Bunun yanında vatanseverlik ve aşk temalarını da başarılı bir şekilde işlemiş, Karaçay?Malkar halkının hüzün ve mutluluğunu şiirlerinde ustaca ortaya koymuştur. Şairin şiirleri tematik bakımdan oldukça zengindir.Çalışmamızın birinci bölümünde Karaçay?Malkar edebiyatının gelişim süreçlerini ele aldık. İkinci bölümde Özdenlanı Albert'in hayatını ve sanat anlayışını, üçüncü bölümde ise şiirlerini incelerken Çağdaş Karaçay?Malkar edebiyatına getirdiği yenilikleri belirledik.
Özet (Çeviri)
Uzdenov Albert Magometovich is a distinguished figure in Karachay?Balkar art and literature in the 1970?s. Having created a new school with original tunes which are composed by most of his own poems sung with the guitar, he also used native motives as a European style. With succesful Karachay? Balkar accent, both he has used subtle humor in his poems and he has managed to attract Karachay? Balkar youths with the guitar which is strange to caucasian music.Although he has been called as a poet, a playwright, a composer, in fact, the best word to use is a minstrel.Uzdenov, whose poems attract attention in particular in protest style, is a contemporary folk poet. Besides, theme of patriotism and love are successfully elobareted in his works. He has also displayed melancoly and glory of Karachay? Balkar nation skillfully.In the first section of our work we mentioned about develepment process of Karachay? Balkar literature, in the second section sense of art and life of Uzdenov Albert Magometovich and in the third section, while studying his poems, we aimed to determine what he brought into contemporary Karachay? Balkar literature.