Hülasatü'ş-Şuruh (5.c vr: 240-312): Metnin açıklanması ve gelenek açısından incelenmesi
The translation and the research of Hülasatü'ş-Şürûh
  1. Tez No: 323578
  2. Yazar: HÜSEYİN BAYÇÖL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ÇETİNDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, Mevlevî, Mesnevî, Murad Molla, Hülâsatü?ş Şürûh, Şerh, Mevlevî, Mesnevî, Murad Molla, Hülâsatü?ş -Şürûh, Commentary, Mysticism
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 300
Özet
Düşünce ve edebiyat tarihimizde Mevlânâ Celâleddin-i Rûmî'nin önemli bir yeri vardır. Gerek Osmanlı gerekse Cumhuriyet döneminde Mevlânâ Celâleddin-i Rûmî ve onun en etkili eseri olan Mesnevî-i Şerîf`i üzerine bir çok çalışma ortaya konulmuştur. Mesnevî-i Şerîf şerhleri bu çalışmaların içinde önemli bir yer edinmektedir.Tasavvufi düşüncenin yayılmasında önemli bir etkiye sahip olan Mesnevî-i Şerîf, telif edildiği tarihten günümüze değin birçok mutasavvıf ve ilim adamı tarafından şerh edilmiş ve şerhlerden günümüze ulaşanların hemen hepsi üzerine değişik incelemeler yapılmıştır. Bu çalışmada ise, yapılan şerhler arasından Murad Molla'nın Hülâsatü'ş-Şürûh adlı Mesnevî şerhinin 239 ile 311. varakları konu olarak seçilmiştir.
Özet (Çeviri)
Many studies have been done about Mesnev-i Şerif (poem made up of rhymed couplets, each couplet being of a different rhyme ) whose importance in Turkish Literature known by everybody and which belongs to Mevlana Jalal-ud-Din Rumi. Some of these studies are the commentaries of Mesnevi-i Şerif.Mesnevi-i Şerif has been commented by many commentators from the day it was written to today and different researches have been made about almost all of these commentaries. We chose Hülâsatü?ş-Şürûh of Murad Molla -one of these commentaries- as a subject in our study.