Constitution of Turkish self: A post-structuralist foreign policy analysis of JDP's foreign policy discourse on distant natural disasters
Türk kimliğinin inşası: AKP?nin uzak doğal afetlerle ilgili dış politika söyleminin post-yapısalcı analizi
- Tez No: 323615
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Dış politika analizi, post-yapısalcılık, Adalet ve Kalkınma Partisi, Kimlik, Foreign policy analysis, post-structuralism, Justice and Development Part, Identity
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Kimlik, dış politika analizinde çoğu zaman“önceden belirlenmiş”bir kavram olarak gösterilmektedir. Fakat, son 30 yıldır, dış politikanın kimlik üretmedeki gücü post-yapısalcılık kuramı tarafından dile getirilmektedir. Bu çalışmanın genel amacı, dış politika ve kimlik arasındaki bu edimsel bağlantıyı göstermektir. Bu çalışmanın spesifik amacı ise, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Türk Dışişleri Bakanlığı görevlilerinin uzak doğal afetlerle ilgili geliştirdikleri söylem ve Türk kimliğinin oluşturulması arasındaki edimsel bağlantıyı, eleştirel söylem analizi yöntemini kullanarak anlamaktır. Çalışmanın sonuçları, AKP ve Dışişleri Bakanlığı'nın geliştirdiği dış politika söyleminin, (i) Endonezya ve Pakistan afetlerini önemli olaylar olarak yeniden ürettiğini (ii) Türk kimliğini homojen bir topluluk olarak oluşturduğunu ve (iii) içerideki kimliği ise çeşitli gösterenler vasıtasıyla belirli özellik ve gruplarla pozitif olarak bağlantılandığını ve belirli ?öteki?lerden farklılaştırıldığını gösteriyor.
Özet (Çeviri)
Identity is mostly portrayed as given in foreign policy analysis. However, the power of foreign policy discourse on identity constitution has been raised by post-structuralism for the last 30 years. As the overall objective, this study aims at showing the performative link between foreign policy and identity. Specifically, this study also aims at understanding the performative link between foreign policy discourse of Justice and Development Party (JDP) policy-makers and Ministry of Foreign Affairs (MFA) officials on distant natural disasters and the constitution of the Turkish self, through utilizing a critical discourse analysis methodology. There are three main findings of this study, namely (i) the foreign policy discourse of JDP on the distant natural disasters has constituted the Indonesia and Pakistan disasters as important events, (ii) this discourse has constituted the Turkish self as a homogenous community, (iii) this homogenous Turkish self is linked with several signifiers and differentiated from negated external others.