Annelerin zihinsel yetersizliği olan ve olmayan çocuklarının beslenmesi ile ilgili inanç, tutum,uygulamaları ve etkileyen etmenler
Nutrition of Mothers of Children With Intellectual Disabilities With and Non Beliefs, Attitudes, Practices and Factors Affecting
- Tez No: 324103
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANDAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: zihinsel yetersizlik, beslenme, çocuk, intellectual disabilities, nutrition, child
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZETAmaç: Bu araştırma, annelerin zihinsel yetersizliği olan ve olmayan çocuklarının beslenmesi ile ilgili tutum, inanç, uygulamalarını ve etkileyen etmenleri karşılaştırmak amacıyla planlanmıştır.Yöntem: Araştırmanın verileri ?Sosyo-Demografik Soru Formu? ve ?Ebeveynlerin Çocuk Beslenmesi İle İlgili Tutum, İnanç Ve Uygulamaları Ölçeği? kullanılarak elde edilmiştir. Demografik verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzde hesaplamaları yapılmıştır. Bulguların değerlendirilmesinde t testi, Mann-Whidney U Testi, Krusskal-Wallis testi ve Bonferroni düzeltilmiş Mann-Whitney U testi kullanılmıştır.Bulgular: Araştırma 2-12 yaş grubunda zihinsel yetersizliği olan(n=42) ve onların zihinsel yetersizliği olmayan kardeşleri(n=42) ile yapılmıştır. Araştırmaya katılan çocukların yaş ortalamaları 6,8 ± 2,7'dır. Çocukların %55,6'sı (n=47) erkek, % 44,4'ü (n=37) ise kızdır. Zihinsel yetersizliği olan bireylerin %45'i (n=19) hafif, %17'si(n=7) orta ve %38'i (n=16) ağır derecede zihinsel yetersizdir. Araştırmada annelerin zihinsel yetersizliği olan ve olmayan çocuklarının beslenmesi ile ilgili algıladıkları sorumluluk arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p=0,000). Çocukların yaşlarına göre annelerin algıladıkları çocuk ağırlığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark vardır (p=0,000). Annelerin algıladıkları çocuk ağırlığı 7-12 yaş grubunda daha fazladır. Annelerin yaşlarına göre, annelerin çocuklarının ağırlığı ile ilgili endişeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p=0,033). 20-29 yaş grubundaki annelerin zihinsel yetersizliği olan çocuklarının ağırlığı ile ilgili 30-39 yaş grubu annelerden daha fazla endişe duydukları saptanmıştır (0,013).Sonuç: Bu çalışmada, zihinsel yetersizliği olan çocukların beslenmesi ile ilgili yetersizliği olmayan çocuklara göre annelerin daha fazla sorumluluk hissettiği, annelerin 7-12 yaş grubu çocuklarının ağırlıklarını daha fazla algıladıkları ve 20-29 yaş grubundaki annelerin zihinsel yetersizliği olan çocuklarının ağırlığı ile ilgili daha fazla endişe duydukları bulunmuştur. Bu konuda ileriye yönelik daha fazla çalışmalar yapılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTObjective: This study of mothers feeding their children with intellectual disabilities and non-related attitudes, belief, practices and was designed to compare the factors affecting.Meterial and Method: Data of the study ? Socio-Demographic Questionnaire? and ? Parents? Child Nutrition Related Attitudes, Beliefs, Practices Questionnaire? was obtained. Evaluation of demographic data points, percentage calculations were used Assessment of the study's t test, Mann-Whidney U Test, Krusskal-Wallis test and Bonferroni-corrected Mann-Whitney U test was used.Results: The research group of 2-12 years with intellectual disabilities (n=42) with intellectual disabilities and their siblings (n=42) was used. The mean age of the children, 6.8 ± 2.7, respectively. Children, 55.6% (n=47) were male and 44.4% of them (n=37) of the females. 45% of individuals with intellectual disabilities (n=19) had mild, 17% (n=7) medium and 38% (n=16), severely mentally inadequate. The mothers feeding their children with intellectual disabilities and non-statistically significant difference was found between perceived responsibility (p=0.000). Perceived child weight by age of mothers of children with a statistically significant difference (p=0.000). Mothers' perceptions of children aged 7-12 years is more than weight. Mothers according to their age, weight-related concerns of children whose mothers had a statistically significant difference (p=0.033). Mothers with mentally handicapped children in the age group of 20-29 with the weight they were more concerned about the 30-39 age group mothers (0.013).Conclusions: In this study, children with intellectual disabilities about nutrition deficiency feels more responsibility than children without mothers, mothers who perceive more than the weight of the children aged 7-12 and 20-29 age group of mothers of children with mental deficiency that they were more concerned about weight. Further studies in this regard can be made for the future.