Zihinsel yetersizliği olan ve olmayan ergenlerin boş zamanlarını değerlendirme biçimleri
Assessment format of leisure time of adolescents with or without mental deficiency
  1. Tez No: 429933
  2. Yazar: EMİNE BAYRAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ERATAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: zihinsel yetersizlik, ergen, boş zaman, görüşme tekniği, mentally deficient, leisure time, adolescent, ınterview technique
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zihin Engelliler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırma zihinsel yetersizliği olan ve olmayan ergenlerin boş zamanlarını nasıl değerlendirdikleri ve ailelerin boş zamanlar hakkındaki görüşlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Batı Karadeniz Bölgesindeki İllerden Bolu ve Düzce'de bulunan okullardaki ergenlerin ailelerinden 15 zihinsel yetersizliği olan ergen ailesinin ve 15 yetersizliği olmayan ergen ailesinin araştırmaya gönüllü olarak katılımıyla oluşturulmuştur. Araştırmanın verileri niteliksel veri toplama yöntemlerinden yapılandırılmış görüşme tekniği ile toplanmıştır. Görüşme formunun hazırlanma safhasında uzman görüşlerine başvurulmuştur. Araştırma sonucunda her iki gurubunda boş zamanlarını en fazla evde geçirdikleri fakat zihinsel yetersizliği olan ergen çocukların daha büyük bir çoğunluğunun boş zamanlarını evde değerlendirdiği sonucuna varılmıştır. Her iki gurubunda boş zamanlarını geçirdikleri faaliyetin çoğunlukla televizyon izleme olduğu belirlenmiştir. Buna karşın yetersizliği olmayan ergenler boş zamanlarında daha sosyal faaliyetler yaparken, zihinsel yetersizliği olan ergenler boş zamanlarında daha küçük yaş gruplarına uygun faaliyetlerle ilgilendikleri ve sosyalitesi az faaliyetler yaptıkları saptanmıştır. Yetersizliği olmayan ergen çocuklar boş zamanlarının çoğunu arkadaşlarıyla geçirirken, zihinsel yetersizliği olan ergen çocuklar boş zamanlarını anneleri ve yakın çevresindeki insanlarla geçirdikleri belirlenmiştir. Yetersizliği olmayan çocukların aileleri çocuklarını spor gibi dış ortamlarda yapılan faaliyetlere yönlendirmek isterken, zihinsel yetersizliği olan ergenlerin aileleri çocuklarının başlarına gelebilecek tehlikelerden endişelenerek çocuklarının boş zamanlarını bilindik yakın çevrelerinde geçirmelerini ve aynı zamanda yetersizliği olmayan akranlarıyla da vakit geçirmelerini istedikleri belirlenmiştir. Araştırma bulguları göz önüne alındığında ergen çocukların boş zamanlarını değerlendirmede önemli eksiklikler olduğu gözlenmiştir. Bu eksikliklerin nedeninin, genellikle ergenlerin çevresindeki boş zaman faaliyetlerini geçirebilecekleri yerlerin sınırlı olması ve ailelerin ergen çocukları yönlendirmeleri noktasında yetersiz olması düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study is to determine how adolescents with or without mental deficiency spend leisure time and the view of their families. Sample of the research has been occurred by the voluntary participation of fifteen mentally deficient students' parents and fifteen normal students' parents among adolescents' families in Bolu and Düzce, of Western Black Sea Region cities. The data were collected by means of structured interviews, one of the qualitative data collection methods. It has consulted expert opinion in the preparation stage of the interview form. According to the results of the present study it is stated that both of the groups spend their leisure time mostly at home but majority of the adolescent with mental deficiency spend leisure time at home. It's observed that both groups mostly spend leisure time by watching television. Although normal adolescents do more social activities in leisure time, it's stated that mentally deficient adolescents are interested in activities in accordance with younger age groups and do the less socialized activities. It's seen that as normal adolescents spend most of their leisure time with their friends, mentally deficient adolescents spend their leisure time with their mother and neighborhood. Normal adolescents' parents are eager to lead them outdoor activities whether mentally deficient adolescents' parents are not because of the worries about in secureness. This is the reason why the parents of mentally deficient adolescent intent to motivate their children to spend leisure time with their neighborhood and normal peers. As the research findings have been taken into consideration it can be seen that adolescent have significant insufficiencies of spending leisure time. The main reasons of these insufficiencies are lack of places that adolescent can spend leisure time and the lack of knowledge and guidance of parents of adolescent about spending leisure time.