Kalite uygulamalarının kalite algısına etkisinin test istem tekrarları ile ilişkisi
Relationship between repetation of the test request and effects of quality applications to quality perception
  1. Tez No: 324224
  2. Yazar: MERAL ÖZGÜR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİLEK ÇIMRIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Klinik Laboratuvarlarda Kalite, ISO 15189, Kalite Algısı
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlıkta Kalite Geliştirme ve Akreditasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZETBu çalışma kalite uygulamalarının gereksiz test istem tekrarlarına ne yönde etki ettiğine ve bu etkinin maliyet etkinlik açısından değerlendirilmesine bakarak klinik laboratuvarların optimum kullanımını sağlamaya yöneliktir. Araştırma retrospektif olarak 2002- 2010 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Merkez Laboratuvarı arşiv bilgilerinin değerlendirilmesi ile gerçekleştirilmiştir. Test istem tekrarlarını ölçerken, ISO 15189 medikal laboratuvarlar akreditasyonu almak için çalışmalara başlamış ve gereklilikleri yerine getirmiş, Dokuz Eylül Üniversitesi Merkez Laboratuvarında yöntem onayı yapılmış, iç kalite kontrol, dış kalite değerlendirmesi ve total kabul edilebilir hata oranı istenilen sınırlar içinde bulunan testlerden over kanserinin izleminde kullanılan CA 125 Tümör belirteci ele alınmıştır. SPSS programı ile bu belirtecin 2007 yılı öncesi ve sonrasında test istem tekrarları karşılaştırılmıştır. Karşılaştırmada 2007 yılı öncesi gereksiz tekrarlar yüksek iken, sonrasında azaldığı tespit edilmiştir.Sağlık sektöründe kalite çalışmaları yüksek maliyetli uygulamalar olarak algılanmaktadır ancak araştırmamıza bakıldığında ISO 15189 medikal laboratuvarlar akreditasyonu uygulanmış klinik laboratuvarlarda ve işletmedeki maliyeti düşürücü etkisi olduğu görülmektedir.Araştırmanız kapsamında klinik laboratuvarlarda yapılan kalite çalışmalarının, test istem tekrarlarını azalttığı, hekimlerin laboratuvara güvenini arttırdığı, sağlık sistemine maliyeti düşürücü fayda sağladığı belirlenmiştir. Kalite algısının müşteri memnuniyetine olumlu etkisi yanı sıra ISO 15189'daki Standartlar gereği bu şekilde müşteri memnuniyetinin ölçülmesi, laboratuvarda sürekli iyileştirmeyi gerektiren bir tutum oluşmasına yol açmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThis aplication aims clinic laboratories to be used in optimum conditions, by checking effects of quality applications to the unnecessary test request repetitions. And costs of unnecessary test request repetitions.This research has been done by evaluating the archive informations of Dokuz Eylül Üniversitesi Merkez Laboratuvar as retrospective beetween 2002-2012 years.While mesuring the test request repetitions, we used CA125 tumor which?s method confirmation, in-out quality control evaluation, total accaptable mistake has been done in Dokuz Eylül Üniversitesi Merkez Laboratuvar. And we compared the results of test request repetitions before 2007 with after 2007 with SPSS program. When we looked at the comparison we saw that the test request repetitions before 2007 are higher than the repetitions after 2007. In our research we have seen that quality applications decrease the test request repetitions and increase the trust of doctors to laboratory and decrease the costs of health sector. Beside all these due to standarts of 15189 satisfaction of clients is monitored so that this monitoring effects improvements in the laboratory .It is know that quality application costs are high in health sector. But when we look at the our research ISO15189 medical laboratory accreditation creates positive effect on costs of clinic laboratory where the accreditation is applied.Quality at clinick laboratories, ISO15189, Quality perception