Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde sağlıkla ilgili bölümler dışındaki 3. ve 4. sınıf kız öğrencilerin meme kanseri ve kendi kendine meme muayenesi hakkında bilgi düzeylerinin ve uygulama durumlarının belirlenmesi
The detection  of information  level and practice state of breast cancer and  breast self-examination 3. and 4. class female students of departments  except for the health in Afyon Kocatepe University
  1. Tez No: 324346
  2. Yazar: ADİLE ÖKTEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZGİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, meme kanseri risk faktörleri, meme kanseri belirtileri, kendi kendine meme muayenesi, breast cancer, the risk factors of breast cancer, the symptoms breast cancer, breast self-examination
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZETBu araştırma, Afyon Kocatepe Üniversitesi'nin sağlıkla ilgili bölümler dışında öğrenim gören 3. ve 4. sınıf kız öğrencilerin meme kanseri (meme Ca) ve kendi kendine meme muayenesi (KKMM) hakkında bilgi durumlarını ölçmek ve uygulama durumlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır.Araştırma verileri literatüre uygun olarak geliştirilen; katılımcıların sosyo-demografik özelliklerini, meme Ca hakkında bilgi düzeylerini, KKMM hakkında bilgi düzeylerini ve uygulama durumlarını içeren 43 sorulu anket formu uygulanarak toplanmıştır.Araştırmanın örneklemini n=200 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmaya katılan öğrencilerin yaş ortalaması 22,28 (SS= 1,59); % 59,3'ü (n= 118) Sosyal Bilimler öğrencisi ve % 40,7'si (n= 82) Fen Bilimleri öğrencisi olduğu saptanmıştır.Araştırmaya katılan öğrencilerin % 59'u yaş arttıkça risk arttığını, % 66,7'si meme Ca olanların diğer memesinde görülmesini, % 79,4'u ailede meme Ca öyküsü varsa sizde olma riskini, % 62'si alkol kullananlarda, % 71'i sigara kullananlarda, %77'si radyasyona maruz kalan kadınlarda meme Ca risk faktörlerinin arttığını bildikleri saptanmıştır. Öğrencilerin % 54,5'i ilk doğum yaşı,% 52'si ilk adet yaşı, % 51,3'ü menopoz yaşı, % 48'i şişmanlık ve % 53,8'i doğum kontrol hapı kullanma gibi faktörlerin meme Ca riskini arttırıp arttırmadığı sorularını ?bilmiyorum? şeklinde yanıtlamıştır.Araştırmaya katılan öğrencilerin % 88,5'i memede kitle olmasının, % 51,3'ü memelerin portakal kabuğu görünümünde olmasının, % 51,5'i meme ucundan kanlı akıntı gelmesinin meme Ca belirtisi olduğunu bildiği saptanmıştır. Öğrencilerin % 56'sı meme başı çöküklüğü/ geri çekilmesi, % 46,5'i memede renk değişikliği, % 58'i meme derisinin çekilmesi gibi diğer meme Ca belirtilerini ?bilmiyorum? şeklinde yanıtlamıştır. 63Araştırmaya katılan öğrencilerin % 65'i KKMM yapmayı bildiklerini, % 28,5' i ise doğru zamanda ?adet kanamasından 5-7 gün sonra? uyguladıklarını ifade etmişlerdir.Araştırmanın sonucunda; öğrencilerin meme Ca'nın risk faktörleri, belirtileri ve KKMM hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThis study was conducted with the aim of determining and measuring the status of the application level of knowledge about breast cancer (Breast Ca) and breast self-examination (BSE) by 3th and 4th female students studying outside the health related department at Afyon Kocatepe University.Research data which was developed in accordance with the literature was collected by being applied with 43 item questionnaire including socio-demographic characteristics of the participants, the level of knowledge about breast Ca of the participants, the level of knowledge and practice of participant about BSE.The research sample comprised n=200 female students. It was found that the average of students who participated in this research 22,28 (SS= 1,59); % 59,3 (n = 118) Social Sciences students and % 40,7 (n = 82) students of Natural Sciences students involved in this research.It was determined that 59% of the students participating in the study knew that ?the risk of breast Ca increases with increasing age?, % 66,7 of them ?If you have breast Ca in one breast, it increases the possibility in the other breast?, % 79,4 of them ?If you have a member in your family having breast Ca, the risk of you increases?, % 62 of them ?If women consume alcohol, the risk of breast Ca increases?, % 71 of them ? If women smoke, the risk of breast Ca does too?. And some questions were answered ?I don?t know? % 54,5 of the students don?t know whether ?the age of first birth? increases the risk of breast Ca, % 52 of them ? the age of menstruation?, % 51,3 of them ?the age of menapose?, % 48 of them ?overweight? and % 53,8 of them ?using of the contraceptive pills?.It was determined that % 88 of the students participating in this study know the mass in the breast, % 51,3 of them know ?the breast is orange peel appearance?, % 51,3 of them ?coming bloody discharge from the nipple?. % 56 of the students 65participating in this study answered ?I don?t know? of nipple depression/withdrawell, % 46 of them ?Idon?t know? color charging in the breast?, % 58 of them ?I don?t know? taking skin of the breast?.65% of the students participating in the survey stated that they know doing BSE; % 28,5 of them reported that they know implementing and the ?right time? 5-7 days after mensturation.As a result of the research; it was determined that students participating in the research didn?t have adequate knowledge about the breast Ca risk factors, the breast Ca symptoms and BSE.