Türkiye'de Akdeniz'e kıyısı olan geleneksel konutlarda malzeme ve renk araştırması
Research of material and color on traditional houses at the Mediterranean coast of Turkey
  1. Tez No: 324438
  2. Yazar: BÜKET GÜÇBEY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERAY ÜNLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Akdeniz Kıyı Şeridi, Geleneksel Konut, İç Mekân Tasarımı, Renk, Renk Sistemi, Malzeme Seçimi, The Mediterranean Coastline, Traditional House, Interior Design, Color, The Color System, Material Choice
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Mekân tasarımında, malzeme ve renk öğesi tasarıma etki eden önemli etkenlerdendir. Anadolu'da geçmişten günümüze, yaşanılan bölgenin coğrafyasına ve kültürüne göre konutlar inşa edilmiştir. Türkiye'de Akdeniz kıyı yerleşimlerinde, geleneksel mimarinin oldukça zengin çeşitliliği görülmektedir. Türkiye'de Akdeniz'e kıyısı olan geleneksel konutların mekân tasarımında kullanılan malzeme ve renklerin araştırılması, tezin konusunu oluşturmaktadır.Malzeme ve renk arasında vazgeçilmez bir birliktelik vardır. Bu bağlamda renk, kullanımına bağlı olarak yaşam içinde yer alıp insan üzerinde çok çeşitli etkileri olan önemli bir olgudur. Renk; simgesel, işlevsel ve biçimsel özellikleriyle mekânlarda yaşamsal ve görsel konforu etkilemesine ek olarak, psikolojik ve estetik boyutlarıyla da mekân tasarımlarında etkin rol oynamaktadır. Mekân ve renk ilişkisi; kentsel dokuda ve iç mekân biçimlenmesinde kültürel aktarım ve etkileşim süreçlerinin önemli bir taşıyanıdır. Bununla birlikte malzeme ve renk, özellikle coğrafya ve iklime bağlı gelişmektedir. Bu bağlamda; Türkiye'de geleneksel Akdeniz konutlarının mimari ve iç mekânlarda kullanılan malzeme ve renk olgusunun belirlenmesi dikkate değerdir.Bu çalışmada; Türkiye'deki Akdeniz kıyılarında belirlenen geleneksel konutlarda, (Hatay/ İskenderun, Dörtyol, Mersin/ Merkez, Silifke, Anamur, Antalya/ Merkez, Alanya, Manavgat, Kaş, Kalkan ve Muğla/ Bodrum, Datça) malzeme ve renk araştırması yapılmıştır. Bu araştırma neticesinde, elde edilen malzeme ve renk örneklerinden çıkan sonuçların değerlendirilmesiyle, bu konutlarda kullanılan malzeme ve rengin belgelenmesi amaçlanmıştır. Renk tanımlamalarında, NCS (Natural Color System-Doğal Renk Sistemi) renk modelinden yararlanılmıştır. Akdeniz geleneksel konut dokusunda kullanılan renklerin tanımlanması ile kentsel koruma çalışmalarında yarar sağlaması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Material and color elements have important factors in interior designs. In Anatolia, houses have been built according to the region?s geography and cultures from past to now. Variety of traditional architecture can be seen at the coastral settlements of the Mediterranean in Turkey. The purpose of the thesis is to search of used material and color of the traditional houses? interior design at the Metiterranean coasts of Turkey.There is an indispensable relationship between the color and metarial. In this context, according to usage the color is a major fact which takes place in life and has lots of effects on human being. In addition to influence on visual and vital comfort which have symbolic, fuctional and stylistic features on places, the color has an effective role in interior designs with psychological and aesthetic dimensions. The relationship between the color and the place has been a significant adaption for the processes of cultural transmission and interaction in urban tissue and the formation of the interior. At the same time, material and color have been developed especially according to geography and climate of the region. In this sense, in Turkey, specifying of used material and color facts for architectural and interior designs of traditional Mediterranean houses are remarkable.In this thesis, The material and color have been researched on specified traditional houses in the Mediterranean coasts (Hatay/ Iskenderun, Dörtyol, Mersin/ Silifke, Anamur, Antalya/ Alanya, Manavgat, Kaş, Kalkan and Muğla/ Bodrum, Datça). As a consequence of this research, it is aimed to be a record of used material and color in those houses by evaluating the results which have been occured according to the samples of obtained material and color. The model of NCS (Natural Color System) has been used for the identification of the color. It is aimed to ensure benefits of urban corservation studies by identified of the used colors which are the Mediterranean traditional houses? types.