Pleuronema (Protista, Ciliophora) türleri üzerine morfolojik ve taksonomik araştırmalar
Morphological and taxonomical studies on Pleuronema (Protozoa: Ciliophora)
  1. Tez No: 324451
  2. Yazar: SAADET ALPDAĞTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NACİYE GÜLKIZ ŞENLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Sucul ortam siliyatları, Pleuronematid siliyat, Pleuronema, Van, Türkiye, Ciliates from aquatic habitats, Pleuronematid ciliates, Pleuronema, Van, Turkey
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışma, 2009-2012 yıllarında Van ilindeki bazı sucul habitatlarda bulunan Pleuronema coronatum türüne ait iki populasyon üzerinde gerçekleştirilmiştir. Örnekler aspirasyon yöntemi ve sediment kepçesi yoluyla toplanmıştır. Siliyat türleri canlı gözlem ve çeşitli gümüş boyama teknikleri kullanılarak teşhis edilmiştir. Türlerin morfolojik ve morfometrik özellikleri belirlenerek, amaca uygun olanlardan fotomikrograflar alınmış, çeşitli vücut karakterlerine ilişkin çizimler yapılmıştır. Elde edilen bulgular orijinal tanım ve literatürdeki mevcut tanımlarla karşılaştırılarak benzerlik ve farklılıklar tartışılmıştır. Siliyatın morfolojik ve morfometrik özellikleri önceki çalışmalara genel anlamda uygunluk göstermektedir. Bununla birlikte bazı farklılıklar tespit edilmiş, bu farklılıkların habitat farklılığından kaynaklanabileceği belirtilmiştir.Özellikle, Pleuronema cinsinin taksonomisinde önemli bir kriter olan oral polikinetidlerdeki farklılıklara (M1 ve M2a membranellerinde düzensizlik) dikkat çekilmiş ve bu farklılaşmanın düzeyini belirleyebilmek için moleküler çalışmalarla desteklenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out on two population of Pleuronema coronatum obtained from some aquatic habitats in Van, between 2009-2012. The samples collected by aspiration method and sediment sampler. Species were identified via living observations and various silver impregnation techniques. Morphological and morphometric characteristics of species were determined. The samples suitable for photomicrography were selected, photographed and drawings related to cell features were made. The obtained data were evaluated and compared to original and other descriptions in literature and similarities and differences were discussed. Morphological and morphometric characteristics are generally compatible with previous studies. At the same time, some differences were determined and this variations were thought come from different habitats.Especially the difference of oral polikinetids (irregularities in M1 and M2a membranoids) which is an important criteria for Pleuronema taxonomy was emphasized. It was concluded that, this data should be supported by molecular investigations to determine differentiation level.