Ceylanpınar tarım işletmesinde yetiştirilen siyah alaca sığırların ömürboyu (lifetime) verim performanslarının belirlenmesi
Determination of lifetime yield performance of holstein cattle raised in Şanlıurfa Ceylanpınar farm
- Tez No: 324452
- Danışmanlar: PROF. DR. GALİP BAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sürü ömrü, Ömürboyu verim performansı, Siyah Alaca, Herd life, lifetime yield performance, Holstein Fresian
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Bu çalışmada Ceylanpınar Tarım işletmesinde yetiştirilen Siyah Alaca sığırların ömürboyu verim performansları incelenmiştir. Sürüye ait sürü ömrü, damızlıkta kalma süresi, toplam buzağı sayısı, toplam gerçek süt verimi, toplam laktasyon süresi ve günlük süt verimleri belirlenmiştir. Analiz sonuçlarına göre, işletmedeki ineklerin sürü ömrü 1004 ile 5471 gün arasında değişirken, ortalama değer 2229.07±18.53 gün (74.3 ay) olarak bulunmuştur. Damızlıkta kalma süresi 345 ile 3929 gün aralığında iken, ortalama değer ise 1236.10±13.87 gün (41.2 ay) olarak tespit edilmiştir. İneklerin ömür boyu buzağı sayısı 1-8 arasında değişirken, ortalama buzağı sayısı 3.4±0.036 adet olarak bulunmuştur. Toplam gerçek süt verimi ve toplam laktasyon süresine ait ortalama değerler16105.28±215.69 kg ve 864.62±11.031 gün (28.8 ay) olarak tespit edilmiştir. Günlük süt verimi 9.57 ile 46.50 kg arası değişirken ortalama değer 18.60±0.08 kg olarak bulunmuştur. Bulgular işletmede sürü ömrünün yeterli düzeyde olduğunu göstermekle beraber hayvan başına alınan buzağı sayısının yetersiz olduğunu göstermektedir. Bu çalışmanın sonuçları benzer şartlardaki işletmelere yol göstermesi bakımında yararlı veriler sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, lifetime yield performances of Holstein Fresian cattle raised in Ceylanpınar Agriculture Farm were evaluated. Data for herd lifetime, length of staying in production, total calf numbers, total real milk yield, lactation length and daily milk yield were analyzed. Herd lifetime varied between 1004 and 5471 days with an average of 2229.07±18.53 days (74.3 months). Average length of staying in production was determined to be 1236.10±13.87 days (41.2 months) ranging between 345 and 3929 days. Calf numbers produced lifetime varied between 1 and 8 with an average of 3.4±0.036. The average total real milk yield and lactation length were determined to be 16105.28±215.69 kg and 864.62±11.031 days (28.8 months), respectively. Daily milk yield varied between 9.57 and 46.50 kg with an of average 18.60±0.08 kg. Findings indicate that herd life time is appropriate however; calf numbers per cow is low. The results of this study may provide valuable data for the farms in similar conditions.