Normal beton büyük boy karot numuneleri serilerinde boyut etkisinin araştırılması
Size effect in normal strenght large diameter concrete core series
- Tez No: 324504
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VAROL KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Beton, karot, narinlik oranı, boyut etkisi, Concrete, core, slenderness, size effect
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Beton hetorojen yapıya sahip yarı gevrek bir yapı malzemesidir. Uygulanan yükler altında betonun yük taşıma gücü aşıldığında gevrek göçme görülür. Gevrek göçmede malzemenin taşıma gücünün aşılmasıyla yük azalır. Geometrik olarak benzer farklı boyutlardaki elemanlarda göçme gerilmesi artan boyutlarla azalmaktadır. Bu durum boyut etkisi olarak bilinmektedir. Boyut etkisi yaklaşımı beton içinde geçerlidir.Bu çalışmada A ve B olarak adlandırılan 2x3.5x0.5m ebatlarında farklı dayanım özelliklerine sahip iki kütle betonu dökülmüştür. 28 gün sonra gerekli dayanımları kazanan kütle betonlarından ?20mm, ?30mm, ?45mm, ?50mm, ?70mm, ?90mm, ?110mm, ?150mm, ?170mm çaplarında karot numuneleri alınmıştır. Alınan karot numuneleri narinlik oranları 1 ve 2 olacak şekilde kesilmiştir. Laboratuar ortamında karot numune baş kısımları traşlanarak basınç dayanım testine hazır hale getirilmiştir. Hazırlanan numuneler 300 ton basma kapasiteli beton presinde kırılmıştır. Elde edilen veriler exel programında hazırlanan formülasyonlara girilerek boyut etkisi parametreleri ve grafikleri elde edilmiştir. Sonuçlar, Bazant'ın boyut etkisi yaklaşımı çerçevesinde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Concrete is a quasi- brittle construction material that has heterogeneous form. Under the loads applied when the load bearing capacity is exceeded brittle failure of concrete is occured. By exceeding load bearing capacity of meterial in brittle failure, load is reduced. In elements, geometrically similar but different sizes, failure stress decreases by increasing of the size. This fact is known as size effect. The size effect approach is also eligible for concrete.In this study two different concrete masses named as A and B that had different strengh property and in dimension of 2x3.5x0.5m were poured into mold. 28 days later in the diameters of ?20mm, ?30mm, ?45mm, ?50mm, ?70mm, ?90mm, ?110mm, ?150mm, ?170mm core specimens were drilled from the masses of concrete gained required strength. The core specimens drilled from concrete masses cut to pieces slenderness ratio of 1 and 2. In laboratory conditions top of drilled core specimens were skived and prepared for compressive strenght test. Prepared drilled core specimens were broken by using concrete compression-testing machine that had 300 ton compressing capacity. The data obteined from compressive strenght test were entered to the formulations prepared by exel programme and the size effect parameters and graphics were obtained. The results were evaluated within the framework of Bazant?s size effect approach.