Merkezcil olmayan Manning-Rosen potansiyeli için Schrödinger ve Klein-Fock-Gordon denklemlerinin analitik çözümleri
Solutions of Schrodinger and Klein-Fock-Gordon equations for non-central Manning-Rosen potential
- Tez No: 324623
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. COŞKUN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Manning-Rosen, Klein-Fock-Gordon Denklemi, Schrödinger Denklemi, Halka Tipli Potansiyel, Nikiforov-Uvarov Metodu, Manning-Rosen potential, Klein-Fock-Gordon equation, Schrödinger equation, Ring-shaped like potential, Nikiforov-Uvarov method
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada, kuantum fiziği ve kuantum kimyasında sıkça kullanılan merkezcil Manning-Rosen potansiyeline halka tipli bir potansiyel eklenerek elde edilen merkezcil olmayan potansiyel, göreli olmayan durumlar için Schrödinger, göreli durumlar için KleinFock-Gordon denklemleri Nikiforov-Uvarov yöntemi kullanılarak çözülüp bağlı durum enerjileri ve bu enerjilere karşılık gelen dalga fonksiyonları elde edildi. Potansiyel parametreleri değiştirilerek merkezcil ve merkezcil olmayan Hulthen potansiyeli için de enerji değerleri elde edildi. Bu değerlerin önceki çalışmalarda elde edilen değerler ile karşılaştırılması sonucu Nikiforov-Uvarov yönteminin merkezcil potansiyellerde olduğu kadar, merkezcil olmayan potansiyellerinde analitik çözümünde iyi sonuçlar verdiği görüldü.
Özet (Çeviri)
In this work, a non-central potential which is obtained by adding a ring-shaped potential to frequently used in quantum physics and quantum chemistry central ManningRosen potential is solved by Nikiforov-Uvarov method from Schrödinger equation for nonrelativistic and for Klein-Fock-Gordon for relativistic cases. Additionally related bound states energies and corresponding wave functions are also calculated. By changing potentials parameters, central and non-central energy values are obtained for Hulthen potential. Comparison of the obtained solutions by Nikiforov-Uvarov method with the previous values shows the accuracy of the proposed method not only for the central potentials but also for the non-central potentials.