Reaktif mavi 114 boyasının fenton prosesi ile giderimi
Decolorization of dye reactive blue 114 with fenton process
- Tez No: 324778
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KARATAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fenton Prosesi, Reaktif Blue 114, Renk Giderim Kinetiği, Termodinamik, Fenton Process, Reactive Blue 114, Decolorization Kinetics, Thermodynamics
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziREAKTİF MAVİ 114 BOYASININ FENTON PROSESİ İLE GİDERİMİYusuf Alparslan ARGUNT.C.Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüÇevre Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Yrd. Doç. Dr. Mustafa KARATAŞBu çalışmada ticari olarak önemli olan C.I. Reaktif Mavi 114 antrakinonik boyanın renk giderimi Fenton prosesleri ile araştırıldı. Fe2+:H2O2, reaksiyon süresi, pH değeri ve sıcaklık gibi parametrelerin çalışmada ki etkileri incelendi. Maksimum renk giderim verimi (%86) pH 3, reaksiyon süresi 20 dakika ve Fe2+:H2O2 oranı 0,1 iken gerçekleşti. RB114 renk giderim kinetikleri yalancı ikinci derece kinetik olarak bulundu. Sıcaklık artışı hız sabitlerinin artmasına ve buna karşılık gelen yarı ömürlerin de azalmasına neden oldu. Tez de ayrıca Gibbs serbest enerji değerlerinin değişiklikleri ve Fenton tarafından RB114 ve renk giderimi için aktivasyon enerjisi de dahil olmak üzere termodinamik parametreleri tartışıldı ve oksidasyon sürecinin doğal koşullarda kendiliğinden olduğunu gösterildi.2012, 57 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster of Science ThesisDECOLORİZATİON OF DYE REACTİVE BLUE 114 WİTH FENTON PROCESSYusuf Alparslan ARGUNT.R.Aksaray University Graduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Environmental EngineeringSupervisor: Yrd. Doç. Dr. Mustafa KARATAŞIn this work, the decolorization of C.I. Reactive Blue 114 (RB114), a commercially important anthraquinonic dye, by Fenton processes was investigated. The effects of operating parameters, such as Fe2+:H2O2 ratio, pH value, reaction time and temperature were examined. Maximum decolorization (86 %) efficiencies were achieved at the Fe2+:H2O2 ratio of 0.1 and pH 3 for 20 minutes reaction time. The decolorization kinetic of RB114 followed pseudo-second-order reaction kinetic. The increase of temperature caused decreasing of obtained rate constants and increasing of corresponding half-lives. The paper also discussed thermodynamic parameters including changes in Gibbs free energy, and activation energy for the decolorization of RB114 by Fenton and exposed that the oxidation process was spontaneous under natural conditions.2012, 57 Pages