Ziga (Aksaray) jeotermal sularının sürdürelebilirlik ve kaynak alanındaki travertenlerin termal turizm açısından değerlendirilmesi
Evaluation of sustainability of Ziga (Aksaray)geothermal waters and thermal tourism of travertines in the field
  1. Tez No: 324777
  2. Yazar: HULUSİ BUĞRAHAN DEMİREL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AFŞİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Jeoloji Mühendisliği, Kimya, Energy, Geological Engineering, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Jeotermal su, Sürdürülebilir kullanım, Traverten, Termal turizm, Ziga, Aksaray, Geothermal water, Sustainability use, Travertine, Thermal tourism, Ziga, Aksaray
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu tezin amacı, Ziga (Aksaray) jeotermal alanında mevcut travertenleri geliştirmenin yanısıra yapılacak havuzlarda travertenlerin oluşum mekanizmasını belirlemek, jeotermal suları sürdürülebilirlik ve termal turizm açısından su kimyası yöntemleriyle değerlendirmek, koruma alanlarını çizmek, yeni sondaj ve jeotermal atıksuyun uzaklaştırılması için reenjeksiyon kuyu noktalarını önermektir.İnceleme alanında su kimyası örneklemeleri ile önceki analizlerden de faydalanılarak yorumlar yapılmış, dönemsel farklılıklar dikkate alınmış, hazne kaya sıcaklıkları hakkında tahminlerde bulunulmuştur.Alanda çökelmiş olan travertenlerin izotop miktarları dikkate alınarak çökelim sıcaklıklarındaki değişimler hakkında fikir edinilmiştir. Traverten çökelim mekanizmasının anlaşılabilmesi için deneysel çalışma alanındaki suların pH, CO2 ve sıcaklık gibi fiziksel parametreleri ölçülmüştür. Bu bağlamda deneysel çalışma alanında 10 günlük süre sonunda 1,5-2 mm tufa oluşumu gözlenmiştir.ZJA'da bulunan sondaj kuyusunda, İller Bankasının yapmış olduğu çalışmalar ile 175 m. derinlikte, 45,27 °C ve 310,87 psig değerleri elde edilmiştir. Bu verilere göre, yıllar bazında uzun süreli olarak yüksek debilerde üretim yapılabileceği, ancak statik ve dinamik basınç/seviye değerlerinin değişebileceği fark edilmiştir.ZJA suları balneoterapik tedavi amaçlı kullanılabilir özelliktedir. İnceleme alanında jeolojik çalışmalar yürütülmüş, 1. koruma alanı içerisine alınan, aktif tektonik hatların bulunduğu traverten alanlarında yeni sondaj noktaları, havza kenarlarında bulunan derin faylar üzerinde ise gradyan sondajı olarak reenjeksiyon noktaları önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to enable the constitution of travertines in constructed travertineponds besides improving the existing ones in Ziga (Aksaray) geothermal field, to evaluate geothermal waters with water chemistry methods in terms of sustainability and thermal tourism, drawing protection areas,suggesting reinjection wells to remove geothermal sewagesand new drillings.The study area, interpretations are made by utilizing the previous analysis and sample surveys for water chemistry. Periodical differences are taken into consideration and predictions are made about reservoir rock temperatures.Opinions are formed about temperature variations by considering the isotope amounts of travertines settled in area. In order to understand the travertine precipitation mechanism in situ, physical parameters such as, pH, CO2 and temperatures are measured, At the end of 10 days in case study area, 1.5-2 mm tufas are observed.At the borehole exisiting in ZJA, 45,27 °C and 310,87 psigvalues are obtained in 175 meter depth with the studies done by Provincial Bank. According to these datas year based long therm production could be made at higher flow rates, but static and dynamic pressure/level values can be changed.ZJA waters have the property of being used as balneotheraphy treatment purposed.Geological studies are conducted in the area of investigation and new borehole spots are suggested on active tectonic lines found in travertine fields that arconsindred in the 1st protection area and reinjection locations are suggested as gradient bores on deep faultlines found on basin sides