Pulsatile akışın heparin kaplı oksijeneratör ile biyouyumluluğunun araştırılması
Investigation of the biocompatibility of the pulsatile blood flow with heparin coated oxigenator
- Tez No: 324794
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KOCAKULAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Pulsatile perfusion, extracorporeal circulation, heparin-coated, Medos oxygenator, biocompatibility
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Açık kalp ameliyatlarının odak noktası olan kardiyopulmoner bypass'ın olabildiğince yan etkisiz olarak gerçekleştirilebilmesi için perfüzyon tekniklerinin detaylı incelenmesi gerekmektedir. Genellikle kardiyopulmoner bypas sırasında pulssuz karakterde bir dolaşım sağlamaktadır. Geliştirilen alternatif yöntemlerden biri pulslu perfüzyondur. Kardiopulmoner bypas'ın temel zararlı etkilerinden birisi, bu sırada oluşan ve fizyolojik olmayan pulssuz akımdır. Daha fizyolojik, fakat ek tartışmalar getiren bir yöntem, vücudun doğasına uygun olarak dolaşımın pulslu olarak sağlanmasıdır. Birçok araştırmacı pulslu ve pulssuz perfüzyon arasında fark görememesine rağmen organ işlevleri, histoloji, metabolizma, mikrodolaşım ve hemodinami ile ilgili yapılan incelemelerden elde edilen bulgular pulslu perfüzyonun, pulssuz perfüzyona göre bazı durumlarda dokunun metabolizmasını ve işlevini korumakta daha etkili olduğunu göstermiştir.Bu çalışmada pulssuz akışın biyouyumluluğa etkisi araştırılmıştır.Bu etkilerin araştırılması için çalışmaya dahil edilen hastalarda, açık kalp ameliyatı sırasında 3 hastaya pulslu, 3 hastaya pulssuz perfüzyon uygulanmıştır. Kullanılan vücut dışı dolaşım devresindeki heparin kaplı medos HILITE 7000 model oksijenatör çıkartılarak üzerinde yapılan işlemler sonucunda iki akış tipi arasındaki biyouyumluluk farkı araştırılacaktır. Oksijenatör yüzeyinde tutunan toplam protein ve tam kan değerleri ölçülerek, akış tiplerindeki biyouyumluluk farkları incelenecektir.ANAHTAR SÖZCÜKLER: pulslu akış, ekstrakorporal dolaşım, Medos oksijenatör , heparin kaplama, biyouyumluluk.
Özet (Çeviri)
To practise cardiopulmonary bypass, which is the focus of open heart surgery, without any side-effects as possible, perfusion techniques need to be researched in details. Cardiopulmonary bypass provides a non-pulsatil circulation in general. One of the developed alternative methods is pulsatil perfusion. One of the basic deleterious effects of cardiopulmonary bypass is non-pulsatil flow which occurs at that moment and is not physiological. The method which is more physiological but brings additional discussions is to provide circulation with pulsatil flow. Many researchers didn?t observe any differences between pulsatil and non-pulsatil perfusion. Findings from the studies on organ functions, histology, metabolism, microcirculation and hemodynamics show that in some cases, pulsatil perfusion protects tissue metabolism and function better than non-pulsatil perfusion.To examine these effects, among the patients included in the study, 3 were perfused with pulsatil and 3 were perfused with non-pulsatil perfusion during open heart surgery. Heparin coated Medos HILITE 7000 oxygenator, which is used in extracorporeal circulation circuit, was removed for investigation and as a result of actions, the differences between the two flow types will be investigated. Having measured the total protein and complete blood value adsorbed on the surface, biocompatibility differences between flow types will be examined.