Fibromyalji hastalarında biyopsi ile tespit edilen Helicobacter pylori sıklığı ve Helicobacter pylori eradikasyonunun fibromyalji sendromunun klinik semptomları üzerine etkisi
The incidence of Helicobacter pylori infection in fibromyalgia syndrome and the changes in the clinical symptoms of fibromyalgia after the treatment of Helicobacter pylori in patients who test positive for infection
  1. Tez No: 324932
  2. Yazar: EMRULLAH GEZİCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZCAN HIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Fibromyalji, Helicobacter Pylori, Fibromyalgia, Helicobacter Pylori
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Fibromiyalji hastalarında endoskopik olarak Helicobacter Pylori enfeksiyonunun sıklığını tespit etmek ve H. Pylori pozitif tespit edilen hastaların tedavisi ile Fibromyalji Sendromu'nun klinik semptomlarındaki değişimi ortaya koymak.Yöntem: Fibromiyalji sendromu tanısında American Collage of Rheumatology 1990 kriterleri kullanıldı. Fibromyalji tanısı almış ve gastrik şikayetleri olan olgular değerlendirildi. Yaygın ağrıya neden olabilecek durumları (dekompanse organ hastalığı, psikolojik, nörolojik, endokrin hastalık, hepatit a,b,c, HIV enfeksiyonu, malignite, bir yıl içinde Peptik ulkus tedavisi) olanlar çalışma dışı bırakıldı. Çalışmaya alınan 41 hastaya endoskopik biyopsi yapıldı. 32 hastada kültür sonucu H.Pylori pozitif bulundu (%78). H.Pylori pozitif tespit edilen olguların ayrıntılı klinik ve laboratuvar değerlendirilme yapıldı. Ek olarak Beck Anksiyete ve depresyon ölçeği, Pittsburg uyku kalitesi indeksi dolduruldu. Helicobacter pylori pozitif bulunan hastalar 3 hafta süre ile eradikasyon tedavisi (Klaritromisin,Amoksisilin-klavulonat,Lansoprazol) aldı. Hastalar tedavi bitiminden üç hafta sonra tedavi öncesi bakılan tüm parametreler açısından yeniden değerlendirildi.Sonuçlar: Hastaların tedavi sonrası 3. hafta değerlendirilmesinde hassas nokta sayısında istatistiksel olarak anlamlı azalma görüldü (p0.05). Ek olarak Beck Depresyon Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği, Pittsburg Uyku Kalitesi İndeksi değerlerinde de anlamlı bir değişiklik görülmedi (p>0.05).Yorum: Bu çalışmanın sonuçlarına göre her ne kadar H.Pylori eredikasyonu ile hassas nokta sayısında azalma olmasına rağmen diğer parametrelerde değişiklik olmaması nedeni ile Fibromyaljide H.Pylori'nin rolü olduğunu söylemek şu an için mümkün değildir. Bu nedenle ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: To define the incidence of Helicobacter Pylori infection in patients with fibromyalgia and to establish the changes in the clinical symptoms of fibromyalgia after the treatment of Helicobacter Pylori infection in patients who test positive for infection.Material and Methodes: The American College of Rheumatology 1990 criteria were used in the diagnosis of fibromyalgia. Cases with gastric symptoms that were diagnosed as fibromyalgia were evaluated. Patients with disorders that might cause diffuse pain (decompensated organ disease, psychological, neurological, and endocrine diseases, hepatitis A, B and C, HIV infection, malignancy, and patients who were treated for peptic ulcer in the past one year) were excluded from the study. Endoscopic biopsy was performed in 41 patients who were included in the study. Culture results were positive for Helicobacter Pylori in 32 patients (78 %). Detailed clinical and laboratory evaluations were performed in cases positive for Helicobacter Pylori. The Beck Anxiety and Depression Scale and Pittsburgh Sleep Quality Index were also completed. Patients positive for Helicobacter Pylori were given eradication treatment (Clarithromycin, Amoksisilin-Klavulonat, Lansoprazole) for three weeks. Patients were re-evaluated three weeks after the completion of the treatment for all the parameters that were assessed before the treatment.Results: A statistically significant decrease was noted in the number of sensitive points three weeks after the treatment (p0.05). In addition, there were no significant changes in the Beck Depression Scale, Beck Anxiety Scale, and Pittsburgh Sleep Quality Index (p>0.05).Conclusion: Although the number of sensitive points decreased with the eradication of Helicobacter Pylori, it is not possible to state the role of Helicobacter Pylori in fibromyalgia since there were no changes in other parameters; thus, advanced studies are needed.