Sinemada rüya ve Chritopher Nolan sinemasında Inception(Başlangıç) örnegi
Dreaming and the cinema of Christopher Nolan Inception
  1. Tez No: 325186
  2. Yazar: FİDAN AHMET
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ MAKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sinema, Rüya, Psikoloji, Freud, Gerçeküstücülük, Bilinçaltı, Cinema, Dream, Psychology, Freud, Surrealizm, Subconscious
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Sinema,karmaşık insan davranışlarını tüm yönleriyle perdede anlatabilen bir sanat dalı olduğu gibi,bir 'rüya fabrikası'diye adlandırılan endüstri içinde gerçekleştirilen pek çok film psikolojiden ve rüyadan yararlanmış.Luis Bunuel örneğinde olduğu gibi rüyayı sinemaya katmıştır.Freud'un Psikanalitik açıklamaları,Jung'un arketip üzerine çalışmaları ve Gerçeküstücü sinemacılar ve Nolan'ın düş\simülasyon,gerçeklik ve aile gibi temalarla ilgilenip gerilim sağlayan soygun ile de popüler kıldığı Inception(Başlangıç) buna örnektir.Bu çalışmada sinemada rüya ve Inception filmi üzerine yapılan inceleme sadece Nolan'ın sinema,psikoloji ve rüya anlamlandırma çalışmalrına nasıl yeni bir soluk getirdiği saptayacak,sinema ve rüya konusundaki temel kaynakları da gösterecektir.
Özet (Çeviri)
Cinema is an art which shows complex human behaviors on the scene and it also gets benefit from film psychology and dream industry which is called 'dream factory' and tehe deram contributes the cinema as Louis Bunuel example jung's (arketip) works,surrealist movie makers and Nolan's dream\simulation,while they keen on reality and family themes,they create popularity with the tension of a robbery Inception.In this study'Inception and cinema of dreams.'Nolan's cinema shows not only new statement on cinema of psychology,dreams it also shows basic sources about dreams.