21.yüzyıl'da küresel güçlerin enerji politikaları ve Türkiye'nin dış politikasına etkileri
Energy policies of superior powers in the 21 st.centry and its impact on Turkish foreign polcy
- Tez No: 325185
- Danışmanlar: PROF. DR. Ö.ÖNDER ARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Uluslararası İlişkiler, Energy, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Petrol, Doğal Gaz, Elektrik Üretimi, Enerji, Enerji Politikası, Enerji Nakil Hatları, Enerji Güvenliği, Ululararası Güç Mücadelesi, Büyük Orta Doğu Projesi, Arap Baharı, Konstraktuvizm, ABD, Rusya, Çin, Hindistan, Oil, Natural Gas, Electricty Produce, Energy, Energy Politics, Energy Transport Lines, Energy Safety, International Power Challenge, Great Middle-East Project, Arab Spring, Construktivizm, USA, Russia, China, India
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Enerjiye Hüküm edebilmenin yolu enerji kaynaklarına sahip olabilmek ya da enerji iletim hatlarının kontrolünü elinde bulundurmak ve/veya enerjiyi yeniden ihraç edebilmektir denilebilse de; bu durum salt kendi başına yeterli değildir.Bu çalışmaya; enerji ile politika arasındaki küresel ilişki ele alınarak başlanmaktadır. Çalışmada izlenen yöntem; Kronolojik yöntem olmakla birlikte, tarihsel ve karşılaştırmalı yöntem de yardımcı olarak kullanılmış, niteliksel politik gelişmelerinin nicelikleri analiz edilmeye çalışılmıştır.Bu çalışma, anlatılan küresel mücadelenin çok önemli bir boyutu olan enerji politikalarını, daha ayrıntılı bir şekilde irdelemekte, rekabetin hem uluslararası boyutunu, hem de ulusal boyutunu rakamlara ve güvenilir araştırmalara atıf yaparak incelemektedir.Çalışmanın hedefi, dünya sistemini şekillendiren en önemli dinamik olan enerjiye realist bir bakış açısı ve somut verilerle yaklaşarak, gerçekçi bir analiz ortaya koymaya çalışmaktadır ve bu çalışma; dört bölüm ve bir sonuç ve öneri bölümünden oluşmaktadır;1.Bölümde, Küresel Bağlamda Enerji üretimi ve enerji tüketimi ele alınmış ve Küreselleşmenin de etkisiyle ABD, Rusya ve AB özelinde bakış ile ele alınmış,enerjinin politika aracı olarak kullanılmaya başlanması araştırma konusu yapılmıştır.2.Bölümde; Küresel enerji politikaları ve enerjiye dayalı rekabet ele alınmış ve enerjinin güvenli arzı ile birlikte enerji kaynakları ve nakil alanları üzerindeki kontrol üzerinde çalışılmıştır.3.ve 4.Bölümde; ABD, Rusya,Çin,Hindistan,AB ve Türkiye'nin Enerji Politikaları ele alınmış,enerji mücadelesinin en önemli aktörlerinin enerji politk hamleleri ve Türkiye'ye etkileri kantitatif veriler ışığında incelenmeye çalışılmıştır
Özet (Çeviri)
The notion that the only way to surpass rivals in energy sector is to possess energy sources or energy corridors and/or be able to reexport the energy does not sufficiently provide the roadmap to energy leadership.This study starts with researching the global relationship between energy and policy making. The method used hereby is chronological, making use of historical and comperative approach, conducting quantitative analyses on political developments.In this study, energy policies which is a very important aspect of global struggle over energy are elaborately explained and both international and domestic aspect of this struggle is evaluated referring to the credible researches conducted in this field.The aim of this study is to try to put forward a realist analysis on energy which is the most important dynamic shaping the world system. This study is consisting of 4 chapters and a review part.The first chapter covers energy production and consumption in a global scale while specificly referring to the USA, Russia and the EU policies. In this respect, the increasing use of energy as a policy making instrument is covered as well.In the second chapter, global energy policies and energy-driven competition are covered. Safe supply of energy and control over energy sources and energy corridors is also mentioned in this chapter.