Dış politikada etkinlik stratejileri
Effective strategies in foreign policy
  1. Tez No: 325210
  2. Yazar: ARMAĞAN ELMAS
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUZAFFER ÜREKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası İlişkiler, Dış Politika, Diplomasi, İstihbarat Bilimi, International Relations, Foreign Policy, Diplomacy, Science of Intelligence
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Türkiye'de genellikle dış politika ile ilgili yapılan çalışmalar, belirli dönemlerin incelenmesi, belirli dönemlerde Türkiye'nin belirli ülkelerle olan ilişkilerinin incelenmesi veya önemli şahsiyetlerin dış politik uygulamaları ile ilgili yapılmış ve yapılmaktadır. Atatürk dönemi Türk dış politikası, Türkiye- Ermenistan ilişkileri vb.Bu alandaki çalışmalar önemli olmakla birlikte, dış politikanın oluşturulması (dış politika yapımı) ve dış politikanın uygulanması (diplomasi) konularında Türkiye'de önemli literatür eksikliği bulunmaktadır. Üzerinde fazla durulmayan bu konularda, çalışmalara önem vermekte ve bu alanda çalışmalara yönelmekte fayda vardır. Bu çalışma doğal olarak, tek başına ilgili literatür eksikliğini kapatamayacak olsa da dış politikada etkinlik konusunda kendine özgü bir çalışmadır. Çalışmanın temel amacı; etkin bir dış politika için kullanılabilecek bir stratejiyi anlatmak, bu konuda faydalı bir tez ortaya koymaktır. Bu çalışmada, dış politikanın oluşturulmasında ve uygulanmasında temel etkinlik stratejisi olarak; istihbarat biliminin tüm unsurlarıyla etkin bir şekilde kullanımı üzerinde durulmaktadır. İlk iki bölümde dış politika ve uluslararası ilişkiler üzerinde durulurken son bölümde istihbarat bilimi üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Generally, the studies made in Turkey about foreign policy are about analyzing a specific periods of time, analyzing the Turkish foreign policy between specific countries or analyzing the role of important people in foreign policy. For example, Atatürk?s foreign policy, Turkish- Armenian relations etc.Although studies in these areas are important, in literacy Turkey lacks in term of creating foreign policy and performing (diplomacy). On subjects that are not given importance, it is important to start studying about these subjects. Although naturally this study will not be able to solve each literacy problems, it is a step towards it. The main purpose of this study is to explain the best strategy that can be used in foreign policy, and come up with a good thesis. In this study, with all the facts of science of intelligence, the main argument will be creating the foreign policy and performing it. In the first two parts, foreign policy and international relations will be discussed and as for conclusion the main argument will be about effective intelligence.