Abdal Alevilerinde toplumsal kimlik ve kadın (Antalya örneği)
Social identity and women in Abdal Alevis (case of Antalya)
  1. Tez No: 325306
  2. Yazar: NAZLI YETKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABRİ ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Abdal, Alevilik, Bektaşilik, Cinsel Kimlik, Toplumsal Kimlik, Abdal, Alevism, Bektashism, Sexual Identity, Social Identity
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bu araştırmada Abdal kadınının; sosyal, kültürel ve ekonomik aidiyetleri üzerinden toplumsal kimliği çözümlenmeye çalışılmıştır. Abdal kadınının sosyal, kültürel ve ekonomik var oluşu, toplumsal kimliği hakkında gizli kalmış ayrıntıları deşifre etmektedir. Bu çalışmanın temelinde de gizli kalmış ayrıntı olarak Abdal kadınının; toplumsal kimlik sunumları üzerinde durulmuş olup sosyal, kültürel ve ekonomik alanda inşa edilen toplumsal kimliğin sunumunda yaşadığı birtakım çelişkiler üzerine gidilmiştir. Söz gelişi çelişkiler; Alevilik, Bektaşilik, Abdallık ya da Abdal Aleviliği gibi hem dinsel hem de toplumsal kimlik aidiyetleri aracılığıyla tanımlanmaktadır. Abdal kadını toplumsal kimliğini bazen Abdal bazen Bektaşi bazen de Abdal Alevisi olarak sunmaktadır. Daha açık bir ifadeyle Abdal kadını dinsel ve toplumsal kimliğini birbirinden ayrışmayan bir bütünleşme içinde yaşamaktadır, denilebilir.Araştırmanın bu bulguları ve yorumları, Antalya ilinin Zeytinköy semtinde yaşayan Abdal Alevilerinden 248 kadın görüşmeciye uygulanan, görüşme formu ve söylem analizi gibi veri toplama teknikleri aracılığıyla elde edilmiştir. Bu araştırmada kadın görüşmecilerin yanı sıra Abdal Alevilerinde dinen önemli bir mertebede bulunan Abdal dedelerinin topluluğa ilişkin görüşlerine de yer verilmiştir. Abdal dedeleriyle örnek olay incelemesi üzerinden gidilerek Abdal topluluğunun köken, toplumsal kimlik, kimlik etiketlemeleri ve kadına ilişkin birçok derinlemesine bilgi elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTSocial Identity and Women in Abdal Alevis (Case of Antalya)Süleyman Demirel University-Institute of Social SciencesDepartment of Sociology-MA Thesis, Isparta 2012In this research, the social identity of Abdal women has been tried to be explained through their social, cultural and economical belongingness. The existence of Abdal women socially, culturally and economically reveal the hidden details of their social identity. In this research, Abdal women?s presentation of their social identity, as a hidden detail, has been focused on mainly, and some contradictions experienced while presenting their social identity built up in social, cultural and economical areas have been dealt with. These contradictions mentioned above are identified through both religious and social identity belongingness such as Alevism, Bektashism, Abdalism or Abdal Alevism. The Abdal woman presents her social identity sometimes as Abdal, sometimes as Bektashi and sometimes as Abdal Alevi. In a clearer expression, it can be said that the Abdal woman lives her life keeping her religious and social identity as one, but not separately.The findings and interpretations of this research have been acquired through data collecting technics such as interview form and analysation of the expressions which were applied to 248 female Abdal Alevi interviewees who live in Zeytinköy, Antalya. Along with the 248 female interviewees? opinions about the Alevi society, those of some Abdal dedes who have an important religious rank have taken part in this interview. A great amount of detailed information about the origin of Abdal society, social identity, identity labelling and women has been acquired from Abdal dedes through sample case research.