Rheology of soil consolidation
  1. Tez No: 3586
  2. Yazar: ABDEL NASER ABU HEJLEH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALTAY BİRAND
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Reoloji, konsolidasyon, birincil, ikincil, isotek, eğri uyarlama'. -vı
  7. Yıl: 1988
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
ZEMİN KONSOLİDASYONU REOLOJİSİ ABU HEJLEH, Abdel Naser Yüksek Lisans Tezi, inşaat Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Altay BÎRAND Mayıs 1988, 104 sayfa Zemin konsol i dasyonu reolojisi, konsolidasyon davranışım bütün olarak açıklayabilmek için oturma hızını gözönüne alır. Bu çalışmada, suni olarak hazırlanmış normal konsolide ve önkonsolidasyonlu kil numuneleri üzerinde konsolidasyon deneyleri yapılmıştır. Oturma hız ları ve oturma hız (log) - zaman (log) eğrilerinin eğimlerini hesap etmek için bir bilgisayar programı hazırlanmıştır. Bu programla konsolidasyon katsayısı ve konsol i dasyonun diğer reolojik özellikleri hesap edilebilmektedir. Deneysel ve analitik çalışma, ikincil sıkışmanın küçük oturma hızlarında olduğunu göstermiştir, bu da zaman - oturma davranışı ndaki farka sebep olmaktadır. Birincil ve ikincil sıkışmanın isotek'leri düz çizgilerdir ve birincil sıkışma için paralele yakındır. Oturma (log)- zaman (log) eğrisinin ilk eğimi 1:2 ve birincil sıkışmanın ikinci kısmında oturma-oturma hızı arasında doğrusal -v-ilişki gözlenmiştir. Ortalama konsol idasyon yüzdesi ve konsolidasyon hızı arasında kübik bir ilişki gözlenmiştir.. Bu ilişkileri kullanarak, üç değişik tip sıkışma-zaman davranışım, basitleştirilmiş Terzaghi denklemleri ve ilişkili konsolidasyon katsayılarını kullanarak bulunanlardan ayırt etmek mümkündür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RHEOLOGY OF SOIL CONSOLIDATION ABU HEJLEH, Abdel Naser M.S. in Civil Eng. Supervisor: Prof. Dr. Altay B i RAND May 1988, 104 pages Rheology of soil consolidation takes into consideration the effect of the settlement speed to express the total behaviour of consolidation. In this study, consolidation tests on artificially prepared normally consolidated and preconsolidated clay samples were run. A computer program was prepared to calculate the settlement speeds and the slopes of the curves between the settlement speeds and time on double log scales. The coefficient of consolidation and other rheological properties of the consolidation were also calculated by the same program. The experimental and the analytical study shows that secondary compression occurs at small settlement speeds which causes difference in the time-settlement behaviour. The isotaches of the primary and secondary compression are straight lines and nearly parallel for the primary compression. -m-An initial slope of 1:2 between the settlement and time on double log scales and a linear relationship between the settlement and the settlement speed in the second half of the primary compression were observed. A cubic relationship between the average degree of consolidation and consolidation speed was determined. Using these relationships, it is possible to separate three different types of compression-time behavior from those that can be determined by using the simplified Terzaghi equations and the corresponding coefficient of consolidation. Key words :Rheolo>gy, consolidation, primary, secondary, isotaches. curve fitting, ? ; ?iv-