Oyun ve hareket temelli büyük kas beceri eğitim programlarının 4-5 yaş çocukların büyük kas becerilerine etkisinin karşılaştırılması
The comparison of the effect of game and motion-based gross motor skills training programmes on the 4-5 year-old children?s gross motor skills
  1. Tez No: 325829
  2. Yazar: ÖZGÜR GÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURCAN KOÇAK, YRD. DOÇ. DR. KEZBAN TEPELİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Oyun ve hareket temelli eğitim, okul öncesi eğitim, büyük kas gelişim, beceri eğitimi, oyun, hareket, Büyük Kas Becerilerini Ölçme Testi (BüKBÖT), Game and motion-based education, pre-school education, gross motor development, skill training, game, motion, Test of Gross Motor Development-Second Edition (TGMD-2)
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmada; oyun ve hareket temelli büyük kas beceri eğitim programlarının 4-5 yaş çocukların büyük kas becerilerine etkisinin olup olmadığının incelenmesi amaçlanmıştır.Araştırmanın çalışma grubunu, S.Ü. Mesleki Eğitim Fakültesi Prof. Dr. İhsan Doğramacı Uygulama Anaokulu (oyun temelli büyük kas beceri eğitim grubu ve hareket temelli büyük kas beceri eğitim grubu) ve M.E.B.'na bağlı Selçuklu Ayşah Bağımsız Anaokuluna (kontrol grubu) devam eden 4-5 yaş çocukları oluşturmaktadır.Bu çalışma oyun temelli büyük kas beceri eğitim grubuna katılan 22, hareket temelli büyük kas beceri eğitim grubuna katılan 22 ve kontrol grubunda yer alan 21 olmak üzere toplam 65 çocuk üzerinden gerçekleştirilmiştir. Her iki eğitim programına dahil olan deneme grubundaki çocuklara haftada ikişer gün ve günde 45 dakika olmak üzere 12 hafta süreyle eğitim verilmiştir. Büyük kas beceri eğitim programları okuöncesi eğitim kurumunda ve araştırmacı tarafından uygulanmıştır. Kontrol grubuna bu süreç içerisinde böyle bir eğitim verilmemiştir.Araştırmada veri toplama aracı olarak Ulrich (1992) tarafından geliştirilen ve Tepeli, Arı ve Büyüköztürk (2007) tarafından Türkçeye uyarlaması yapılan ?Büyük Kas Becerilerini Ölçme Testi -BüKBÖT (Test of Gross Motor Development -TGMD-2)? kullanılmıştır. Test çocuklara deneme öncesi ve sonrasında uygulanmıştır.Çalışmada elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Çalışmada yer alan gruplardaki çocuk sayıları 30'un altında olduğu için; parametrik olmayan testlerden yararlanılmıştır. Çalışmaya alınan deneme ve kontrol gruplarındaki çocukların deneme öncesi (ön-test) ve deneme sonrası (son-test) Büyük Kas Beceri Ölçme Testinden aldıkları puanların karşılaştırılmasında Kruskal Wallis Testi, deneme ve kontrol gruplarındaki çocukların deneme öncesi (ön-test) ve deneme sonrası (son-test) puanları arasında bir farklılaşmanın olup olmadığı ise Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi ile test edilmiştir.Sonuç olarak Oyun ve Hareket Temelli Büyük Kas Beceri eğitim programı uygulamalarının 4-5 yaş çocukların büyük kas becerilerini olumlu yönde geliştirdiği, ancak Oyun Temelli Büyük Kas Beceri eğitim programının bu yaş grubu çocuklar üzerinde daha etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to research whether game-based and motion-based Gross Motor Development Programs have an effect on of 4-5 aged kids? large muscle skills.The study group of the research consists of 4-5 aged kids who are the students of Selcuklu Aysah Independent Kindergarten of Ministry of National Education (control group) and Selcuk University, Department of Vocational Training, Prof. Dr. İhsan Doğramacı Application Kindergarten (game-based Gross Motor Development Program group and motion-based Gross Motor Development Program group).This study has been carried out with total 65 kids; 22 of whom participated in game-based Gross Motor Development Program group, 22 of whom participated in motion-based Gross Motor Development Program group and 21 of whom were in the control group. The kids in the test group who were included to the both training programs received training for 45 minutes in a day for two days in a week in 12 weeks. Gross Motor Development Programs were performed in pre-school education institution and by researchers. The control group did not receive such education in this process.Test of Gross Motor Development (TGMD-2) which was developed by Ulrich (1992) and was adapted to Turkish language by Tepeli, Arı and Büyüköztürk (2007) was used in the study as a data collection tool. The test was applied to the kids as pre-test and final-test.The data obtained were evaluated using SPSS program in the study. Since the number of the kids was under 30, non-parametric tests were taken benefit of. Kruskal Wallis Test was used in comparison of scores from Gross Motor Development Test as pre and final test of the kids in experiment and control group in the study while Wilcoxon Signed-ranked Test was used for whether there is a differentiation between pre and final test scores of the kids in the experiment and the control group.Consequently, It has been determined that Game and Motion Based Gross Motor Development Program applications developed muscle skills of 4-5 aged kids positively and that Game-based Gross Motor Development Program was more effective on the kids of that age group.