Tasviri Efkâr Gazetesinin İkinci Dünya Savaşı'na bakışı (1940-1945)
Tasviri Efkâr Journal?s view World War II. (1940?1945)
  1. Tez No: 325841
  2. Yazar: ORHAN TOPUZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Tarih, Journalism, History
  6. Anahtar Kelimeler: İkinci Dünya Savaşı, Gazete, Tasviri Efkâr, Peyami Safa
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 227
Özet
Bu çalışma Tasviri Efkâr gazetesinin yeniden yayın hayatına başladığı 2 Mayıs 1940'dan İkinci Dünya Savaşı'nın sonuna kadar geçen sürede olaylara bakışını incelemektedir.Gazete Ziyad Talha Ebüzziya ve Amcası Ebüzziya Zade Velid tarafından çıkarılmıştır. Kadrosunda Ali İhsan Sâbis, Cihad Baban, Muharrem Feyzi Togay, Ömer Selim, Peyami Safa, Selim Sabit gibi isimler yer almıştır.Tasviri Efkâr gazetesi İkinci Dünya Savaşı boyunca dört kez Bakanlar Kurulu kararı, dört kez de Örfi İdare Mahkemeleri tarafından kapatılmıştır. 30 Eylül 1944'te gazete süresiz olarak kapatılmış, 30 Mart 1945 tarihinden itibaren Tasvir adıyla yayın hayatına devam etmiştir.Gazete incelediğimiz dönemde milliyetçi bir politika izleyip Türkiye'nin herhangi bir tecavüze uğramadıkça savaşa girmemesini savunmuştur.
Özet (Çeviri)
This present study analyzes Tasviri Efkâr Journal?s view on the events that occurred in the years from May 2nd, 1940- the day it was republished- to the end ofThe journal was framed by Ziyad Talha Ebüzziya and his uncle Ebüzziya Zade Velid. The staff included Ali İhsan Sâbis, Cihad Baban, Muharrem Feyzi Togay, Ömer Selim, Peyami Safa and Selim Sabit.Tasviri Efkâr Journal was proscribed four times both by the Council of Ministers and the Courts of Martial Law during World War II. The journal was indefinitely banned on 30th September 1944. İt sustained its publication under the name of Tasvir after 30th March 1945.During the years being analyzed, the journal pursued a nationalist policy and supported non-participation of Turkey in the war unless the country was attacked.KEYWORDS: Word War II, Journal, Tasviri Efkâr, Peyami Safa