Halkla ilişkiler aracı olarak kurumsal dergiler: Selçuk Bakış dergisi örneği
Corporate magazines as a public relations instrument: The case of 'Selçuk Bakış' magazine
  1. Tez No: 325893
  2. Yazar: HAVVA NUR TARAKCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KALENDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Halkla ilişkiler araçları, dergiler, kurumsal dergiler, Public Relations Instruments, Magazines, Corporate Magazines
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Belirli aralıklarla hazırlanarak hedeflenen tüm noktalara ulaştırılan kurumsal dergiler, iş konusunda olduğu kadar sosyal etkinlikler açısından da kurumun faaliyetlerini duyurabilmesinde ve halkla ilişkiler çabalarını desteklemede son derece yararlı bir iletişim aracıdır. Kurumsal dergiler tüm paydaşlarına ulaşmaya çalışan kurumların bu amacına ulaşmasında önemli bir yere sahiptir.Üniversiteler gibi kurumsal yapılarda da iç ve dış hedef kitlelere ulaşmada iletişimin sürekliliği önemlidir. Günümüzde sadece sürekliliği sağlanmış ve güçlü iletişim ağlarına sahip kurumlar varlığını sürdürebilmekte ve hizmetlerindeki farklılığı ortaya koyabilmektedir. İşte bu noktada, kurumsal dergiler devreye girmekte ve kurumların ilgili hedef kitlelerinin dikkatini çekerek kendilerini tanıtmalarında, amaçlarını açıklamalarında, vizyon ve misyonlarını yansıtmalarında ve hedef kitlelerinin desteklerini kazanmalarında önemli bir işlevi yerine getirmektedir.Kurumlar, kurumsal dergilerin yanında diğer iletişim faaliyetlerine de gerekli önemi vererek, hedef kitlelerinin zihninde başarılı bir imaj oluşturabilirler. Bu çalışmada da Selçuk Üniversitesi'nin kurumsal dergisi olan Selçuk Bakış dergisi ele alınarak, kurumsal dergi işlevini ne derece yerine getirdiği, hedeflediği gruplara ulaşıp ulaşmadığı, hangi konuları ele aldığı ve nasıl yansıttığı konuları ele alınmıştır. Sonuç olarak, Selçuk Bakış dergisinde, üniversitenin tüm paydaşlarının dergide yer alabildiği, istedikleri mesajları verebildikleri, üniversite adına zihinlerde başarılı bir imajın oluşturulduğu ve bu olumlu imajın sürekliliği sağlanarak üniversite itibarının yönetildiği görülmüştür. Selçuk Bakış dergisi, başarılı bir kurumsal dergi olarak halkla ilişkiler işlevlerini yerine getirmektedir.
Özet (Çeviri)
Corporate magazines, which are periodically prepared and sent all the points aimed, are an utmost beneficial communication instrument to notice the activities of the institution and to support the efforts on public relations in terms of social activities as much as it is in terms of business, too. Institutional magazines have an important place so that these institutions, which try to reach its all sharers, attain this goal.In the corporate structures such like universities, the continuity of communication is important to reach internal and external target masses. At the present times, only institutions of which continuity is provided and which have a strong communication networks are able to continue its existence and to put the difference in its services forwards. In this point, institutional magazines become a part of the activity and carry out an important function to introduce themselves, explain their goals, reflect their visions and missions, and gain the support of target mass, attracting the attention of the interested target masses of the institutions.Institutions, attaching necessary importance to other communication activities together with corporate magazines, are able to constitute a successful image in the minds of target masses. In this Study, it has been treated ?Selçuk Bakış Magazine?, which is the corporate magazine of Selçuk University and examined whether it functions as a corporate magazine to what extend and reaches the groups that it aims or not and which subjects it treats and how it reflects them. Consequently, in ?Selçuk Bakış Magazine?, it has been seen that all the sharers of the University are able to find a place in this Magazine and they are able to give the messages they wish and a successful image is constituted in the minds in the name of University and the honor of the University is directed, providing the continuity of this positive image. ?Selçuk Bakış Magazine?, as a successful corporate magazine, fulfils the functions about public relations.